„Tko se boji muzeja još? – putujuća otočka škrinjica“ u Ozlju (Karlovačka županija) 24. studenoga 2017.


„Tko se boji muzeja još? – putujuća otočka škrinjica“ u Ozlju (Karlovačka županija) 24. studenoga 2017.

U Ozlju, u Osnovnoj školi Slave Raškaj, Lošinjski muzej održao je 24. studenog 2017. g. edukativno – kreativni program pod nazivom „Tko se boji muzeja još? – putujuća otočka škrinjica“. Kustosice Martinela Dragičević i Marijana Dlačić održale su radionicu s 22 učenika 3. razreda te knjižničarkom Ivana Lukšić i učiteljicom Jasminka Žabčić.

U razgovoru s učenicima predstavljeni su umjetnički, povijesni, etnografski i arheološki sadržaji jednog zavičajnog muzeja kao i replike pojedinih muzejskih predmeta koje su učenici mogli uzeti u ruke. Na taj način kopije eksponata mogli su doživjeti ne samo vizualno nego i taktilno.

Uslijedila je likovna radionica definiranja i interpretiranja reprodukcija portreta i (auto)portreta iz fundusa Lošinjskog muzeja kao jednog od najznačajnijih motiva u povijesti umjetnosti. Učenici su temperama slikali dodijeljene im portrete koji su u muzejskim zbirkama izvedeni različitim tehnikama. Riječ je o građi iz fundusa Palače Fritzi, Arheološke zbirke Osor i Muzejsko-galerijskog prostora Kule u Velom Lošinju.  

Kreativnim procesom radioničkog učenja kod djece potaknuto je individualno vizualno percipiranje uz izražajne, stvaralačke sposobnosti. Vladala je ugodna atmosfera u razredu, učenici su uživali u radionici na kojoj su nastali kreativni portreti koji će krasiti prostor škole. Svi zainteresirani pozvani su da dođu na Lošinj kako bi ova lijepa priča dobila svoj nastavak.