Sva lica jednog pisca u Salinovcu (Varaždinska županija) 28. studenog 2017. godine


Sva lica jednog pisca u Salinovcu (Varaždinska županija) 28. studenog  2017. godine

Književnica Ana Đokić održala je radionicu kreativnog pisanja pod nazivom Sva lica jednog pisca 28. studenoga 2017. godine u Područnoj školi Tina Ujevića u Salinovcu. Radionica, u trajanju od tri školska sata podijeljena na tri etape, ima za cilj da kroz kratku književnu formu polaznici prikažu viziju sebe. Sudjelovalo je 19 učenika od 12 do 15 godina te profesorica hrvatskog jezika Valentina Posavec Kovač.

Voditeljica radionice Ana Đokić prvu etapu započela je zahtjevom da svaki polaznik napiše sastavak o sebi – onakvima kakvima se žele predstaviti javnosti. Kroz drugu etapu polaznici su učili o djelovanju emocija na shvaćanje i percipiranje slike o samom sebi. Svaki sudionik je, sukladno emociji napisanoj na izvučenom papiriću, morao napisati sastavak o sebi iz stanja te emocije (strah, ljutnja, sram, bijes, radost i dr.). Posljednja etapa tražila je od polaznika da se užive u ulogu jednog od roditelja te da iz perspektive majke ili oca opišu kako bi se predstavili javnosti. 
Budući da se radi o književnoj radionici na kojoj je najveći dio polaznika u ranoj tinejdžerskoj dobi, pisanje sastavka o sebi poslužilo je kao svojevrsno psihološko rasterećenje polaznika koji očito sve svoje emocije i brige čuvaju u sebi. Voditeljica je to prenošenje vlastitih emocija na papir iskoristila kako bi objasnila kako je upravo taj „protok“  emocija iznutra (od autora) prema van (na papir) i natrag (s papira na čitatelja) iznimno bitan element u pisanju književnog teksta.

Rad s emocijama pokazao se kao iznimno bitan i zahtjevan jer polaznici nisu u svom dosadašnjem literarnom radu navikli izražavati emocije na način kako se zahtijevalo kroz radionicu. Međutim, kroz igru i komunikaciju i uz pomoć stručnog vodstva,  polaznici radionice naučili su se nečem novom i oslobodili su svoju kreativnost.