Igra i ples u Pakracu (Požeško – slavonska županija) 28. studenog 2017.


Igra i ples u Pakracu (Požeško – slavonska županija)  28. studenog 2017.

“No work and just play ”, radionica plesa, pokreta i igre,  27. studenog 2017. godinu gostovala je u Glazbenoj školi Pakrac u Pakracu. Na radionici je sudjelovalo 24 učenika od 1. do 4. razreda te učitelj violine Luka Iverac, učiteljica klarineta Tea Šimala i Dorotea Klasić.

Radionici su prisustvovali učenici Glazbene škole iz Pakraca i okolnih mjesta, te glazbene pedagozi. Škola je odlučila, po svom unutarnjem principu raspodjele aktivnosti, selektirati učenike i učenice koji će sudjelovati u radionici, s obzirom na uzrast i afinitete učenika. Pedagozi i učitelj,  koji su sudjelovali u radionici, u iznimno susretljivoj i toploj atmosferi, pripremili su prostor najveće školske učionice koja je ovom prigodom pretvorena u plesnu dvoranu.

Ova vrsta interaktivnih programa baziranih na plesnoj igri izvrstan je poligon za kreiranje novih spoznaja i upoznavanje s plesnom umjetnosti.  Na početku same radionice održan je razgovor s polaznicima kako bi se detektiralo njihovo poznavanje pojmova vezanih uz plesnu umjetnost.  Kroz ples i pokret učenici su učili o povijesti plesa, različitim tehnikama ali su i razbijali predrasude prema plesnoj formi. Spoznajni pomak, i kod učenika i kod učitelja, stvoren kroz trosatnu radionicu vrlo je velik te je dodatno potaknuo sve sudionike na sudjelovanje i izvršavanje svih zadataka postavljenih kroz radionicu. Cilj je bio otvoriti percepciju i kreativnu, neverbalnu komunikaciju.

Direktna povratna informacije od strane odgajatelja i pedagoga je bila izrazito pozitivna što je rezultiralo dogovorom o nastavku suradnje.  Škola je posebno zainteresirana za izvedbene ali i interaktivne formate koji bi bili pogodni za buduće izvedbe u samim školskim prostorima. Glazbena škola u Pakracu izvrsno je plodno tlo baš za radionice kreativnog plesa, a učenici su, usprkos kasnim popodnevnim terminima (nakon cjelodnevnog boravka u školskim klupama) bili iznimno koncentrirani I zainteresirani.