Igraj s Kniferom! u Virovitici (Virovitičko-podravska županija) 24. studenog 2017. godine


Igraj s Kniferom! u Virovitici (Virovitičko-podravska županija) 24. studenog 2017. godine

Program Igraj s Kniferom! održan je u Gimnaziji Petar Preradović u Virovitici, 24. studenog 2017. godine. U programu je sudjelovao 21 učenik, nastavnica Nikolina Hečimović  a vodili su ga Lana Skender i Dajana Karas uz pomoć dvoje studenata Umjetničke akademije u Osijeku.

Radionica je pokrenuta radi upoznavanja učenika s umjetničkim radom istaknutog hrvatskog slikara Julija Knifera. Namjera je bila približiti suvremene umjetničke procese i koncepte srednjoškolskim učenicima kroz iskustvo kreativnog rada na temelju postojećih Kniferovih umjetničkih djela. Sve aktivnosti su organizirane oko različitih oblika igara, kojima se do spoznaje dolazi spontano, i didaktičkih materijala koje su izradili studenti Umjetničke akademije u Osijeku.

Učenici su pokazali velik interes za istraživanje Kniferovih umjetničkih djela od ranih slika do performativnih akcija za vrijeme djelovanja u grupi Gorgona. Posebno zadovoljstvo kreativnog rada učenici su iskusili na dijelu radionice u kojoj prolaze Kniferovu metodologiju crtanja grafitnim olovkama (protokolarna monotonija) za koju su rekli da na njih djeluje meditativno i smirujuće. Grafičkim analizama slika iz različitih Kniferovih perioda otkrivali su konstantne i promjenjive elemente u genezi od figuracije do apstrakcije koja ga je dovela do meandra. Posebno zadovoljstvo i veseli ugođaj pokazali su na dijelovima radionice, koji su se temeljili na analogiji između slike i glazbenog ritma, tijekom kojih su morali svirati slike na bubnjevima.