Ježeva kućica izgrađena u Pakracu 7. prosinca 2017. godine


Radionica 'Nacrtaj mi priču' održana je 7. prosinca 2017. godine u Osnovnoj školi braće Radić i u područnoj školi 'Prekopakra' u Prekopakri pored Pakraca a vodile su ju Mia Jurinović (arhitektica), Iva Šimić Erjavec (arhitektica), Kaja Šprljan Bušić (krajobrazna arhitektica) te volonterka Marija Klisura (apsolventica krajobrazne arhitekture). Na radionici su, uz voditeljice i 12ero djece, sudjelovale i učiteljica Božidarka De Zan, knjižničarka Anita Pavlečić te vjeroučiteljica Marija Bralo.

Osnovni cilj radionice je da se na djeci primjeren i zabavan način približe osnovni pojmovi arhitektonska struke te da se zajedno izradi tlocrt mjesta radnje iz priče 'Ježeva kućica' koji se potom u prilagođenom obliku i mjerilu prenosi na vanjski prostor škole. Kao vrijednost radionice ističe se nesvjesno i djeci prilagođeno učenje osnovnih arhitektonskih i krajobrazno-arhitektonskih vještina i tehnika razmišljanja.

Prvi dio radionice održao se u unutarnjem prostoru gdje su voditeljice na početku upoznale djecu sa zanimanjem arhitekta te s načinom na koji izrađuju svoje projekte. Učiteljica Božidarka De Zan je dan ranije s djecom pročitala priču 'Ježeva kućica' na temelju koje su djeca ispričala koji se sve motivi, prostori i objekti pojavljuju u priči. Nakon podjele u 2 skupine, voditeljice su na praznom papiru veličine A0, uz upotrebu osnovnih geometrijskih oblika, koje su djeca i rezala iz kolaž papira, te ljepila, sa svojim skupinama moderirale izradu krajobraza odnosno tlocrt prostora gdje se radnja u priči odvija. Nakon toga je odrađena prezentacija radova gdje su djeca sama pojašnjavala prijateljima što su i na koji način radili.

Drugi dio radionice održao se na vanjskom prostoru, na neuređenoj betonskoj površini ispred ulaza u školu koja je uglavnom služila kao parkiralište za zaposlenike, gdje su voditeljice prilagodile nacrt iz priče te osmislile i trajnim bojama oslikale poligon za igru na otvorenom te na taj način eliminirale promet u mirovanju u neposrednoj blizini samog ulaza u školu.