Kada u Tinjanu ples postane igra (Istarska županija) 24. studenog 2017.


Kada u Tinjanu ples postane igra (Istarska županija) 24. studenog 2017.

Radionica plesa, pokreta i igre “NO WORK AND JUST PLAY” 24. studenog 2017. godinu gostovala je u Tinjanu u Dječjem vrtiću Pazin  i u Područnom vrtiću Tinjan. Na radionici je sudjelovalo 34-ero djece od 3 do 6 godina te odgajateljice Ivana Ivančić, Emina Putinja, Helena Koraca i Silvija Stojšić i pedagoginja Maja Obućina. Radionica se održala u prostorijama Područnog vrtića Tinjan.

Prije početka programa izvođači i voditelji su, zbog velikog broja djece, podijelili sudionike u dvije skupine te radionicu prilagodili kako bi svi ravnopravno mogli sudjelovati.  Program je, s pripremnim razgovorom te evaluacijom, trajao nešto više od 3 sata.

Ova vrsta interaktivnog programa baziranog na plesnoj igri izvrstan je poligon za kreiranje novih spoznaja i upoznavanja s plesnom umjetnosti.  Na početku same radionice kroz zabavan razgovor s polaznicima pokušalo se detektirati njihovo poznavanje pojmova vezanih uz plesnu umjetnost.  Kroz ples, pokret i igru djeca su učila o povijesti plesa, različitim tehnikama ali su i razbijala predrasude prema različitim plesnim formama (npr. balet).

Stvorena atmosfera kroz trosatnu radionicu bila je poticaj svim sudionicima da sudjeluju i izvršavaju zadatke postavljene tijekom trajanja radionice.

Povratne informacije odgajateljica bile su  izrazito pozitivne što je rezultiralo dogovorom o nastavku suradnje u sklopu edukativnog projekata “Vježbenica za pokret i ples” namijenjene posebno edukaciji odgajatelja(ica) djece predškolskog uzrasta  u području suvremene plesne umjetnosti.  Djeca su pak, na kraju radionice, doživljeno prenijeli crtežom koji je ovoj dobnoj skupini bliži medij od verbalne artikulacije.