Vesele udaraljke u Čadavici (8. prosinca 2017.)

Program Koncertiramo zajedno izveli su 8. prosinca 2017. godine u Osnovnoj školi u Čađavici glazbenici i kulturni djelatnici Davorin Trstenjak, Ratko Vojtek, Mario Golub, Dominik Šabić i Leo Prebanić. Na programu i radionici sudjelovao je 81 učenik od 7 do 10 godina u pratnji učiteljica razredne nastave: Mihaele Mandić, Tatjane Vidaković, Tamare Španić, Jasne Simonović, Diane Vukušić, Ivane Job, Jadranke Novak, Suzane Jelić, Elvire Bočkai te stručnog suradnika pedagoga, Andreja Hodonje i ravnateljice škole, Ksenije Žunec.

Glazbena djela koja se izvode u programu oblikuju priču o povijesti glazbe; od njezinih početaka u prvobitnim zajednicama, preko skladatelja klasične glazbe do suvremenih idioma popularne glazbe.  Na taj način učenici upoznaju i uče vrednovati umjetnička djela visoke i popularne kulture. Izvedena su brojna djela na različitim glazbenim instrumentima od kojih je potrebno izdvojiti klasično djelo za klarinet solo baroknog majstora Georga Philippa Telemanna i romantičara Gaetana Donizettija, Cin can cvrgudan iz Međimurskih etida Davora Bobića, Swing Suite, autora Waynea Jaeckela te One Man Plays the Drum autora Ratka Vojteka.

Nakon glazbenog programa, svi su učenici sudjelovali u radionici Vesele udaraljke.

Za potrebe radionice, svaki učenik donio je neki predmet od kojeg je moguće izraditi udaraljku (limenka od kave, kutijica za kolače, bočica, kutijica od kozmetike i sl.). Dominik Šabić, voditelj radionice, objasnio je prisutnima kako za muziciranje nije potreban nikakav instrument već se zvuk može proizvesti i vlastitim tijelom.  Kroz radionicu učenici su uz pomoć dlanova, prstiju i nogu proizveli kišu, pljusak i grmljavinu te su naučili kako svakodnevne predmete upotrijebiti kao udaraljke ili ih modificirati pomoću kamenčića, kukuruza ili riže. Učenici su naučili osnovne glazbene pojmove poput tempa i dinamike, a obzirom da je voditelj radionice imao ulogu dirigenta, naučili su kako se upravlja velikim simfonijskim orkestrom.