Izrada drvenih igrački u Vojniću (Karlovačka županija) 21. studenoga 2017.

Slika /Ruksak pun kulture/2017 RUKSAK/Mala Mučna 4.jpg

Izrada drvenih igrački  u Vojniću (Karlovačka županija) 21. studenoga 2017.

Osnovnu školu Vojnić posjetio je 21. studenoga  2017. godine, Matija Bobek sa svojom radionicom Kao prvo - zagonetno drvo. U radionici je sudjelovalo 29 učenika 2. razreda te 3 odgojno-obrazovna djelatnika.

Voditelj programa učenicima je pripremio niz aktivnosti u kojima su se mogli upoznati s vještinama obrade drveta kako bi se približili izradi igračaka iz vlastite mašte. Program educira učenika o važnostima kvalitetnih i prirodno izrađenih igračaka bez uporabe štetnih materijala. Obrađivali su drvo brusnim papirom, rašpom i šilom te uspoređivali prirodne boje s onim umjetnima.  Uz pomoć različitih komada drva, izraslih i osušenih  u prirodi, bez strojnih obrada, kemijskih tretiranja te premaza upitne kvalitete, igračke su oblikovali vlastitim rukama. Pripremljene komade drva, šiške, žirove i tikvice zatim su bojali lanenim uljem.  Učenici su bili iznimno zainteresirani za aktivnosti te im je sadržaj bio atraktivan zbog mogućnosti izrade različitih vrsta igračaka koje se povećavaju čim ima više dijelova.
Baveći se neoblikovanim materijalima iz prirode, učenici su postavljali puno pitanja i uživali u ovoj i ekološkoj radionici.

I učitelji su bili jako zainteresirani za aktivnosti, pričali su priče iz djetinjstva te su stvorili toplo ozračje. U takvoj ugodnoj atmosferi, učenici ali i učitelji uživali su u izrađivanju svojih igračaka uz zanimljiva pitanja. Na kraju radionice zaključili su da su poneke igračke upitnog podrijetla možda i otrovne dok su drvene igračke ekološke, mogu se popraviti, reciklirati ili prenamijeniti te na taj način ujedno i zaštiti okoliš od nepotrebnih i štetnih materijala. U hodniku škole Matija Bobek postavio je i manju izložbu ručno izrađenih figurica nesvakidašnjih životinjica i manje makete koje su učenici i učitelji s interesom razgledali.