Psić Viljo u dućanu u Metkoviću (Dubrovačko - neretvanska županija) 4. prosinca 2017.godine

Program, koji uključuje kazališnu predstavu Iš'o Viljo u dućan i radionicu „Pusti me, mogu ja to sam/sama“ , održan je u Dječjem vrtiću Metković u Metkoviću 4. prosinca 2017. godine. U programu je sudjelovalo 153 djece u dobi od 3 do 7 godina te devet odgojno – obrazovnih djelatnika.

Cjelokupni program započinje izvedbom predstave o psiću Vilji koji odlučuje u potpunosti sam posjetiti dućan i obaviti kupnju potrepština za taj dan. Predstavu izvodi glumica – lutkarica Marana Dolenac, s kojom su djeca nakon izvedbe pričali o glavnom protagonistu psiću Vilji i o načinu izvođenja predstave s lutkarskim rekvizitima.

Nakon predstave djeca su, potaknuta dogodovštinama psića Vilje, živahno razgovarala i raspravljala o sadržaju predstave što je poslužilo kao uvod u radionicu „Pusti me, mogu ja to sam/sama“. Na radionici su, uz organizatore programa, sudjelovale odgajateljice Zrinka Raić i Senka Filipćić. Cilj radionice je razviti samopouzdanje i samostalnost kod djece u izvršavanju svakodnevnih radnji te svijest o traženju pomoći i savjeta u slučaju da neku radnju ne mogu samostalno obaviti. Kroz crtanje i bojanje psića Vilje te paralelnog poticanja na komentiranje sadržaja predstave, na radionici se stvorilo okruženje u kojem su djeca s veseljem i zanimanjem izrađivali zadane makete i iznosili svoja mišljena o predstavi koju su pogledali.

Bio je to ipak prvi susret s novom likovnom tehnikom koja pruža velike mogućnosti daljnje primjene. Uz to radionica pokazuje primjerom kako se uspješno mogu integrirati umjetničko i odgojno, jer se djecu upućuje na svijest o vrednotama zavičaja, na njegovanje odgovornog odnosa prema okolišu, o pravilnom ponašanju u prometu i to sve putem kreativnih, samostalnih radova djece.