Uz mobitel do filma u Našicama (Osječko – baranjska županija) 20. studenog 2017. godine


Uz mobitel do filma u Našicama (Osječko – baranjska županija) 20. studenog 2017. godine

U osnovnoj školi Kralja Tomislava u Našicama 20. studenog 2017. godine održana je radionica pod nazivom Snimi film mobitelom. Na radionici je sudjelovao 19 učenika od 10 do 14 godina te školska knjižničarka.

Prva dva školska sata bila su posvećena filmskoj teoriji i upoznavanju učenika s terminologijom te tehnikama primjenjivim u filmskoj industriji. Potrebno je pohvaliti učenike koji su pokazali zavidno znanje medijske kulture i filmske umjetnosti. Nakon uvodnog predavanja učenici su podijljeni po skupinama te im je zadan zadatak da vlastitim mobitelom snime kratki film. Ideje koje su iznosili bile su iznimno zrele, a posebno je potrebno istaknuti skupinu koja je odlučila raditi dokumentarno-igrani film. Nakon razgovora o idejama i temama filma, voditelji radionice Lana Kosovac i Matija Drniković pomogli su im razviti ideje u filmske priče. U pripremi za snimanje učenici su trebali napisati ili nacrtati kadrove svojih budućih filmova. Filmove su snimali svojim vlastitim pametnim mobitelima u školi ili okolici škole.

Snimljena su četiri kratka filma Horor iz WC-a, Menstrualne muke, Tajnovita tajna i Zamišljeno ubojstvo.

Snimljeni materijal učenici su sami montirali mobitelima uz podršku mentora. Na kraju su filmovi prikazani i napravljena je kratka analiza. Učenici su bili zadovoljni snimljenim filmovima i izrazili želju za više ovakvih radionica.  Konačni uradci ispali  su vrlo dobro te su to zaista reprezentativni kratki filmovi koji se mogu prikazati ostalim učenicima, ali i izvan škole.