Školski globusi promijenili ruho u Drnju (Koprivničko – križevačka) 21. studenoga 2017.


Školski globusi promijenili ruho u Drnju (Koprivničko – križevačka) 21. studenoga 2017.

U Osnovnoj školi Fran Kanceljak u Drnju 21. studenog 2017. godine držan je program Svijet u mojim bojama - učenje o djelu suvremenog umjetnika Dimitrija Bašičevića Mangelosa.  Sudjelovalo je  23 učenika u dobi od 9 do 10 godina te 3 odgojno-obrazovna djelatnika.

Program koji je vodila Tamara Ražov nastojao je polaznike upoznati s radom i djelom hrvatskog umjetnika, povjesničara umjetnosti, kritičara i kustosa Dimitrija Bašića Mangelosa. Voditeljica programa učenicima je pokazala primjer Mangelosovog globusa te su kroz analizu i raspravu uspoređivali razlike između običnog školskog i Mangelosovog globusa. Program uključuje radionicu na kojoj je svaki učenik dobio školski globus i pomoćne materijale (olovke, flomastere, kolaž, ljepilo, škarice i papirne ubruse) i zadatak da od dobivenih materijala, inspirirani načinom rada umjetnika Mangelosa, sami kreiraju vlastiti globus.

Učenici su pokazali iznimnu zainteresiranost, kreativnost i originalnost prilikom izrade vlastitih globusa. Cilj radionice je bio poticanje i unaprjeđivanje samostalnosti, samopouzdanja, kreativnosti i estetskog razvoja učenika u skladu s njihovim sposobnostima i sklonostima.

Nakon izrade globusa voditeljica i učenici su razgovarali koga bi voljeli upoznati iz drugih dijelova svijeta, iz koje zemlje bi voljeli steći nove prijatelje, primjerice Afrike, Kine, Amerike ili koji dio zemaljske kugle bi voljeli istražiti kao što je to učinio umjetnik Mangelos.