Umjetnički kamp – “Boje za planet” & “Kulturni mostovi kroz europu”

Umjetnički kamp – “Boje za planet”

The International Year of Planet Earth (IYPE) - Međunarodna godina planeta Zemlje

&

“Kulturni mostovi kroz europu”

European Year of Intercultural Dialogue

 

23. srpnja 2008. – 3. kolovoz 2008., Andora

Univerzalni jezik koji većina bića najbolje razumije jest jezik umjetnosti, koji obogaćuje živote svih ljudi u smislu svoje višestruke forme izražavanja, zbližavajući umjetnike iz svih zemalja svijeta i promovirajući suradnju te razumijevanje među narodima. Jedan od najvažnijih izazova s kojim se susrećemo danas, diljem svijeta, jest sve veća migracija kao i sve više onih koji bježe od gladi, ratova i bijede, krećući se u druge dijelove svijeta u potrazi za boljim životom. Ovaj izazov zahtijeva napore integracije i razumijevanja između muškaraca i žena različitih rasa i religija. Učeći kako živjeti zajedno bez obzira na socijalne razlike između lokalnih i novo-pridošlih, gradeći uzajamno poštovanje kao temelj obogaćenja svih u proces uključenih kultura.

Ovaj problem postaje gorući i još više potaknut najvećim izazovom koji utječe na cijelo čovječanstvo, a to su klimatske promjene i njene posljedice koje već počinju osjećati svi naseljenici planeta i oni koji ga trebaju tek naslijediti.

Rješenje neizbježno leži u razumijevanju između naroda različitih nacija i rasa, u združenom naporu da se odgovori ovim izazovima i mogućno pronađe put do sporazuma, bratstva i dijaloga kao i da se suočavanjem s problemima riješi sadašnja situacija. Zbog ovoga posebnog razloga Nacionalno povjerenstvo za UNESCO Andore smatralo je prikladnim osigurati točku sastanka za umjetnike sposobne dijeliti osobne poglede na svijet kroz svoje omiljene načine izražavanja.

Glavna svrha Umjetničkog kampa Andore je združivanje oko trideset umjetnika sa pet kontinenata u cilju promocije umjetničkog izražavanja te rasprave o važnosti izazova predstavljenog kroz klimatske promjene i svih njihovih posljedica na planetarnom nivou (kao što je to definirao UNESCO u okviru proslave Međunarodne godine planeta Zemlje - IYPE). Glavni smjer ove godine je uključivanje čitavog društva kroz svjesno sudjelovanje u bliskom odnosu koji postoji između čovječanstva i planeta Zemlje.



Od istoka ka zapadu, boje dijaloga…

Među trideset umjetnika koji formiraju jednu grupu, oko dvadesetak će dolaziti iz zemalja Europe najbližih Andori i stići će iz Rumunjske predstavljajući Umjetnički kamp “Vlaicu Ionescu” koji će se održati malo prije našeg (prva dva tjedna mjeseca srpnja). Pod nazivom “Od istoka ka zapadu, boje dijaloga”, ova grupa ulazi u okvir kampanje Europske godine međukulturalnog dijaloga. U smjeru njihova putovanja do Andore oni će predstaviti svoje radove, stvorene u umjetničkom kampu u Rumunjskoj, u različitim gradovima Europe (Beč, Venecija, itd.). Više pojedinačnih informacija vezanih za navedeni umjetnički kamp, moguće je pronaći na web stranici: www.vlaicuionescuartcamp.raco.ro  

Osim građenja kulturnih mostova, cilj ovog umjetničkog kampa je promocija važnosti dijaloga između kultura i civilizacija za društvenu koheziju, pomirbe između različitih kultura i uspostava kulture mira. Međunarodna grupa provest će oko deset dana u Andori radeći na svojim slikama, dijeleći s ostalima duh kreativnosti i otkrivajući zajedničke vrijednosti koje posjeduju. Po tri rada svakog od umjetnika bit će potom izabrana za izlaganje u nekom od izložbenih prostora zemlje domaćina.

Privito se nalaze informacije o kampu, program i prijavni obrazac. Prijave za navedeni umjetnički kamp prihvaćaju se do 6. lipnja 2008, a šalju se izravno na e-mail: cnau.unesco@andorra.ad ili na fax: +376 861 911. 

Colours for the planet
Art camp - Colours for the planet
Form English