30. travnja - Međunarodni dan jazza

UNESCO je proglasio 30. travnja Međunarodnim danom jazza na inicijativu Sjedinjenih Američkih Država na 36. Općoj skupštini u listopadu 2011. godine. Proglašenjem Međunarodnog dana jazza želi se okupiti međunarodnu zajednicu širom svijeta kako bi se doznalo više o umjetnosti jazza, njegovom podrijetlu i utjecaju te naglasilo njegovu važnu ulogu kao obrazovnom sredstvu za postizanje zajedništva, dijaloga i bolje suradnje te sredstva komunikacije koje nadilazi razlike.

U cilju širenja vrijednosti koje promiče jazz, uključujući njegovu ulogu sredstva za postizanje međukulturnog dijaloga globalnom obilježavanju Međunarodnog dana jazza također se pridružuje i Republika Hrvatska razvijanjem cjelovitog programa i podizanjem svijesti o jazzu.

U obilježavanje Međunarodnog dana jazza ove godine pridružile su se i hrvatske jazz manifestacije, koje je UNESCO uključio u Svjetski popis jazz manifestacija koje sudjeluju u obilježavanju Međunarodnog dana jazza: http://jazzday.com/?event-country=croatia&event-year=2014.