O završetku 34. opće skupštine UNESCO-a (16.10.-2.11. 2007.) u sjedištu UNESCO-a u Parizu

Zasjedanju skupštine predsjedao je novoizabrani predsjednik 34. OS veleposlanik Grčke pri UNESCO-u George Anastassopoulos koji će na toj dužnosti biti do početka sljedeće, 35. OS u listopadu 2009. godine.Zasjedanju su prisustvovale 193 zemlje članice, Crna Gora kao nova članica te Singapur ponovno nakon 22 godine izbivanja.

Hrvatski službeni sudionici OS bili su predvođeni ministrom Božom Biškupićem koji je 19. listopada održao zapaženi govor na Plenarnom dijelu. Tijekom skupštine održana su i dva Ministarska okrugla stola. Okrugli stol o obrazovanju i ekonomskom razvoju pratili su Slobodan Uzelac, državni tajnik za visoko obrazovanje i Ingrid Jurela Jarak iz MZOŠ-a, a rad Ministarskog okruglog stola o znanosti i održivom razvoju su pratili Dražen Vikić-Topić, državni tajnik za znanost i tehnologiju te Hrvoje Prpić iz BICRO-a.

Opća skupština UNESCO-a, koja se održava svake dvije godine, jedno je od tri tijela, uz Izvršni odbor i Sekretarijat UNESCO-a, koje upravlja ovom međunarodnom organizacijom. Skupština svih zemalja članica je tijelo koje donosi konačne odluke te je podijeljena u više segmenata kako bi se što racionalnije i kompetentnije mogle donositi odluke nakon provedenih diskusija.

Za Hrvatsku su najzanimljivije i najvažnije bile odluke donesene na Odboru za kulturu gdje je Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju u Zadru dodijeljen status centra 2. kategorije pod okriljem UNESCO-a. Isto tako, na Odboru za programe i vanjske odnose (PRX) prihvaćen je prijedlog kojim se tijekom 2008/09. obilježavaju obljetnice u suradnji s UNESCO-om: 500 obljetnica rođenja književnika Marina Držića (1508-1567) i 500. obljetnica smrti kipara i arhitekte Ivana Duknovića - Iohannesa Dalmate (1440-1509).

Na Odboru za kulturu raspravljalo se o važnom pitanju prijedloga deklaracije o principima povrata kulturnih dobara koje su otuđene tijekom II. svjetskog rata; o povećanoj zaštiti kulturne baštine kroz borbu protiv ilegalne trgovine tim predmetima; o razvoju muzeja u zemljama u razvoju; o izvješću zemalja članica o mjerama koje su poduzete kako bi se primijenila Konvencija o zabrani i sprečavanju ilegalnog uvoza, izvoza i prijenosa vlasništva nad kulturnim dobrima te o aktivnostima Međuvladinog odbora za poticanje povrata kulturnih dobara u zemlju porijekla ili povrata u slučaju nelegalnog vlasništva. Prihvaćena je odluka da se 2008. proglasi godinom jezika.