Ministar Biškupić o projektima u 2009. godini

Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić izjavio je danas na konferenciji za novinare da će u 2009. Ministarstvo kulture zajedno s Gradom Zagrebom dovršiti Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, koji podjednako financiraju.U planu za iduću godinu su, najavio je ministar, završetak Muzeja evolucije i nalazišta "Hušnjakovo" u Krapini te Muzeja antičkog stakla u Zadru, dva kapitalna kulturna objekta čiju izgradnju financira Ministarstvo kulture.
 
Što se tiče likovne umjetnosti, najavio je veliku izložbu o kulturnoj baštini Slavonije, Baranje i Srijema koja bi se trebala otvoriti sredinom 2009. u Klovićevim dvorima, a očekuje se i nastup Hrvatske na Venecijanskom bijenalu, o čemu bi javnost uskoro trebala izvijestiti izbornica Biserka Rauter-Plančić.

Biškupić je rekao da će proračun za 2009. biti za 6,5 posto manji nego 2008., što će se najviše odraziti u ulaganjima i zaštiti kulturne baštine.

Izdvojivši najveća postignuća Ministarstva u ovoj godini, spomenuo je upis Starogradskog polja na Hvaru na UNESCO-ov popis svjetske baštine kao najbolje očuvana antičkog katastra na Sredozemlju.
 

 
Istaknuo je uspješan nastup Hrvatske kao partnerske zemlje na Sajmu knjiga u Leipzigu te prijevod 40-ak novih naslova koje su objavili njemački i austrijski nakladnici uz potporu Ministarstva.

Što se tiče izvedbenih umjetnosti, ministar je naglasio provedbu programa profesionalizacije kazališta koje je pokrenuto inicijativom Ministarstva u nekim gradovima - Vinkovcima, Požegi, Koprivnici, Bjelovaru, Čakovcu, Karlovcu, Velikoj Gorici, Sisku, Puli, Zadru i Šibeniku.

Zahvaljujući Zakonu o audiovizualnim djelatnostima otvoren je Hrvatski audiovizualni centar te je osigurana puna decentralizacija odlučivanja o financiranju filmske produkcije i značajno povećanje financijskih sredstava, među kojima je i povlačenje novca iz inozemnih fondova, kao što je Eurimages kojega je Hrvatska punoporavan član.

Biškupić je podsjetio da je Ministarstvo pokrenulo portal "Hrvatska kulturna baština", zahvaljujući kojemu je obavljen velik dio digitalizacije arhivske, knjižnične i muzejske građe te je osiguran pristup digitalnim zbirkama. (Hina)