Susret ministara i predstavnika ministarstava kulture zemalja u regiji

Na poziv ministrice kulture RH dr. sc. Andree Zlatar Violić, u Dubrovniku, 25. kolovoza 2014. godine susrest će se ministri i predstavnici ministarstava kulture zemalja u regiji.

U hotelu Excelsior (Dvorana Laurea)25. kolovoza 2014. godine u 19 sati održat će se zajednička konferencija za medije (Mirela Kumbaro Fruxi, ministrica kulture Republike Albanije, Sredoje Nović, ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Branislav Mićunović, veleposlanik Crne Gore u Srbiji i donedavni ministar kulture Crne Gore, dr. sc. Andrea Zlatar Violić, ministrica kulture RH)  na kojoj će se govoriti o suradnjama na području kulture i umjetnosti.

Nakon predaje zajedničke nominacije stećaka za upis na UNESCO-vu Listu svjetske zaštićene baštine ove godine na u Ohridu, u tijeku je izrada nominacijskog dosjea za Dinarski krš, kontinuiranih suradnji na području suvremene umjetnosti, u pripremi je regionalna konferencije ministara kulture (Ljubljanski proces II – Rehabilitacija zajedničke baštine) u organizaciji Ministarstva kulture RH i Savjeta za regionalnu suradnju Vijeća Europe koja će se u listopadu održati u Dubrovniku, a kojom se želi unaprijediti buduća suradnja na području očuvanja kulturne baštine, osobito u području obrazovanja stručnjaka i novih načina upravljanja baštinom.

U 20 sati uzvanici će, na poziv gradonačelnika Dubrovnika Andre Vlahušića, obići i nedavno obnovljen kompleks Lazareta. Prizemlje obnovljenog kompleksa Lazareta, koji se prostire na približno pet tisuća metara kvadratnih i čija je obnova počela krajem 2012. godine, namijenjeni su javnim, kulturnim potrebama grada (muzejsko-galerijski, izložbeni, glazbeno-scenski prostori), dok su prostori na katu predviđeni za trgovine specijalizirane za prodaju proizvoda tradicionalnih obrta.
 
Gosti iz regije u 22 sata prisustvovat će i dodjeli nagrade Orlando te koncertu Zagrebačke filharmonije ispred crkve sv. Vlaha, pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića uz nastupe solista Željka Lučića, baritona i sopranistice Lane Kos, a kojim se svečano zatvaraju 65. Dubrovačke ljetne igre.
 
Tijekom boravka u Dubrovniku ministrica kulture dr. sc. Andrea Zlatar Violić održat će i bilateralni susret s ministricom kulture Albanije Mirelom Kumbaro Furxhi.