Međunarodna konferencija o zaštiti podvodne kulturne baštine u Brestu i sastanci u Parizu u okviru UNESCO-ove Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine iz 2001. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Međunarodna konferencija o zaštiti podvodne kulturne baštine održana je u organizaciji Vlade Francuske Republike i UNESCO-a u Brestu, od 17. do 19. lipnja 2019. godine,

a bila je usredotočena na pitanja ratifikacije i provedbe Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine, tehnologijama podvodne robotike, pitanjima pomorskog prava kao i izazovima vezanim uz održivi turizam te drugim temama.

Svrha konferencije bila je razmotriti postojeći sustav zaštite i očuvanja podvodne kulturne baštine uzimajući u obzir cilj održivog razvoja br. 14. iz Programa UN-a za održivi razvoj do 2030., kojim se potiče zaštita i održivo iskorištavanje oceana, mora i morskih resursa u svrhu održivog razvoja.

Konferenciju je otvorila generalna direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay zajedno s ministrom za Europu i vanjske poslove Francuske Republike Jean-Yves Le Drianom, a sudjelovali su visoki predstavnici država potpisnica Konvencije, članovi znanstvenog i tehničkog savjetodavnog tijela Konvencije (STAB-a), predstavnici diplomatskih predstavništava, predstavnici zemalja članica UNESCO-ve UNITWIN mreže za podvodnu arheologiju, nevladine organizacije te međunarodni stručnjaci.

Direktorica Azoulay pozvala je na zaštitu podvodne kulturne baštine i istaknula potrebu promicanja kolektivnih rješenja za rješavanje prijetnji poput pljačke, industrijskih aktivnosti, intenzivnog iskorištavanja ribolovnih resursa. Istaknuta je pionirska uloga Francuske na području podvodne arheologije. Organiziranjem konferencije u Brestu završeno je francusko predsjedanje UNESCO-vom Konvencijom o zaštiti podvodne kulturne baštine. Francuska namjerava nastaviti s aktivnostima usmjerenim na podizanju svijesti  javnosti o potrebi zaštite podvodne kulturne baštine među međunarodnim dionicima i obvezati se na promicanje širokog pristupa Konvenciji iz 2001. godine.

U Brestu je održan i godišnji sastanak UNESCO-ove UNITWIN mreže za podvodnu arheologiju kojom predsjeda Sveučilište u Southamptonu. UNITWIN mreža osnovana je 2012. godine s ciljem promicanja istraživanja, obrazovanja, informiranja te unaprijeđenju zaštite i istraživanja podvodne kulturne baštine.
 
Sedmi sastanak država potpisnica UNESCO-ove  Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine održan je u sjedištu UNESCO-a u Parizu 21. i 22 . lipnja 2019. godine. Glavne teme sastanka bile su izvješće o radu Tajništva, interna evaluacija Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine (u 2019. obilježava se 10. obljetnica stupanja na snagu predmetne Konvencije), nužnost novih ratifikacija, izmjene i dopune Poslovnika te Statuta STAB-a, predstavljanje najboljih primjera zaštite podvodne kulturne baštine, izvješća s misija te izbor novih članova STAB-a. Deseti sastanak Znanstvenog i tehničkog savjetodavnog tijela – STAB održat će se naknadno.
 
Na međunarodnoj konferenciji u Brestu i sastancima u Parizu sudjelovali su predstavnici MCPA-a iz Zadra ravnatelj Mladen Pešić i rukovoditeljica Odjela za međunarodnu suradnju i europske poslove Doris Kurtov. Ravnatelj Centra održao je 18. lipnja 2019. predavanje na temu turizma i pristupa podvodnoj kulturnoj baštini.