Ministar kulture govorio na 34. općoj skupštini UNESCO-a

19.10.2007. - Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić održao je govor na 34. općoj skupštini UNESCO-a koja se održava do 3. studenog 2007. u sjedištu UNESCO-a u Parizu.16. listopada 2007. u sjedištu UNESCO-a u Parizu započela je 34. opća skupština UNESCO-a koja se održava svake dvije godine. OS prisustvuje izaslanstvo Republike Hrvatske predvođeno ministrom kulture mr. sc.  Božom Biškupićem.

Ministar Biškupić održao je govor na plenarnom dijelu Opće skupštine. U svome obraćanju mnogobrojnim visokim gostima OS i veleposlanicima 193 zemlje članice UNESCO-a rekao je da Hrvatska podržava reforme UNESCO-a kao i normativan rad ove organizacije. Istakao je važnost koju Hrvatska pridaje radu UNESCO-a na Konvencijama te istakao aktivnu ulogu hrvatskih predstavnika na samoj izradi ovih važnih međunarodnih dokumenata. Izdvojio je posebnu važnost kulture u Hrvatskoj te podsjetio da je Hrvatska istakla kandidaturu Starogradskog polja na Hvaru za Listu svjetske baštine koja bi se trebala razmatrati sljedeće godine kao i kandidaturu Lonjskog polja za mješovito dobro. Kao treća potpisnica Konvencije za zaštitu podvodne arheologije obvezala se promicati i štititi podvodnu baštinu te je s tim ciljem osnovan Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru. Na ovogodišnjem 177. Izvršnom odboru prihvaćen je zahtjev Hrvatske da se ova ustanova proglasi centrom II. kategorije pod okriljem UNESCO-a te se od OS očekuje da će taj prijedlog i prihvatiti. Istakao je posebnu skrb i interes Hrvatske na zaštiti okoliša i voda te uspjeh mladih znanstvenica pri tri uzastopno dodijeljene stipendije UNESCO–L'Oreal, što u znanstvenim krugovima UNESCO-a nije prošlo nezapaženo. Ministar Biškupić je rekao da iduće godine očekujemo u UNESCO-u obilježavanje dviju obljetnica - 500. godišnjice smrti Ivana Duknovića (Iohannesa Dalmate) te 500. godišnjicu rođenja Marina Držića.

Na kraju svog izlaganja istaknuo je da se u predstojećem dvogodišnjem razdoblju nadamo proširenju opsega regionalne, europske i izvaneuropske suradnje u svrhu podupiranja mira i stabilnosti u ovom i svim ostalim dijelovima svijeta.

Radu ovogodišnje OS prisustvuje više od 80 ministara te više predsjednika država. Rad OS je podijeljen u nekoliko segmenata koji se odnose na obrazovanje, kulturu, prirodne i društvene znanosti i komunikacije i informacije te izvješća o vlastitom radu ove međunarodne organizacije. Bit će upriličena i dva Ministarska okrugla stola: o obrazovanju i ekonomskom razvoju te Ministarski stol o znanosti i održivom razvoju kojima će prisustvovati hrvatski stručnjaci i znanstvenici.

Govor ministra na 34. zasjedanju Opće skupštine UNESCO-a