Konferencija ministara kulture jugoistočne Europe

"Kulturna baština kao most za zajedničku budućnost" tema je treće regionalne konferencije ministara kulture jugoistočne Europe koje se pod pokroviteljstvom UNESCO-a održala u Ohridu 3. i 4. studenog ove godine.

Uz ministre kulture među kojima je i hrvatski ministar Božo Biškupić, u radu konferencije sudjeluju i predstavnici više od 30 europskih zemalja te predstavnici ureda UNESCO-a u Parizu i Veneciji, EU-a, UN-a i zemalja članica Pakta za stabilnost.
 
Na otvaranju konferencije sudionicima su se obratili makedonski premijer Nikola Gruevski, ministar kulture Italije Francesco Rutelli i pomoćnica glavnog ravnatelja UNESCO-a za kulturu Francois Riviera.
 
Ohridska konferencija, nakon Mostarske i Venecijanske, treba pridonijeti daljnjoj valorizaciji kulturnih vrijednosti regije.
 
Hrvatska je potaknula i uključila se u mnogobrojne programe na bilateralnoj i regionalnoj osnovi, rekao je hrvatski ministar kulture Božo Biškupić. Dodao je da je Hrvatska organizirala međunarodno savjetovanje o konzervatorsko-restauratorskoj djelatnosti, a sudjelovala je na međunarodnim skupovima za borbu protiv nezakonitog prometa kulturnim blagom, na regionalnom tečaju konzervacije arheološke baštine i u regionalnom programu za kulturnu i prirodnu baštinu u jugoistočnoj Europi.
 
Hrvatska se zauzima za što bolju koordinaciju postojećih aktivnosti i pritom, dodao je on, treba se zajednički odlučiti o potpori prioritetnim područjima. Jedno od njih za Hrvatsku je, naglasio je Biškupić, zaštita i afirmacija podvodne kulturne baštine na Jadranu u čiju svrhu je osnovan Centar za podvodnu arheologiju u Zadru. Biškupić je predložio da Zadar postane centar za edukaciju stručnjaka mediteranskih zemalja i jugoistočne Europe, i na kraju pozvao zemlje u regiji da ratificiraju Konvenciju o zaštiti i promicanju raznolikosti kulturnih izričaja, što je Hrvatska već učinila.
 
Sudionici konferencije potpisali su Ohridsku deklaraciju za stvaranje mreže aktivnosti zemalja jugoistočne Europe na valorizaciji kulturnih vrijednosti regije, organiziranoj edukaciji novih kadrova, jačanju započete suradnje u svim oblastima kulture, s posebnim naglaskom na zaštiti, dokumentiranju i upravljanju kulturnom baštinom, kako bi bila promicana u svijetu, kao strateški resurs za gospodarski i sveobuhvatni razvoj regije. (Hina)