Četiri hrvatske znanstvenice postale nove stipendistice programa „Za žene u znanosti“

Na svečanoj dodjeli stipendija, održanoj u Muzeju Mimara 4. ožujka 2014. godine, predstavljene su mlade znanstvenice Anita Horvatić, Dajana Milovac, Ana Šepac i Iva Šrut Rakić kao dobitnice stipendija „Za žene u znanosti“ za 2014. godinu. Osmi po redu natječaj Nacionalnog programa stipendiranja „Za žene u znanosti“ dodijelio je mladim znanstvenicama jednokratnu stipendiju u  iznosu od 5.000 € u kunskoj protuvrijednosti, čime je  suradnja Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture i L'Oreal-a ADRIA još jednom iskazala potporu mladim znanstvenicama do 35 godina koje su u završnom stupnju doktorske disertacije iz prirodnih znanosti i interdisciplinarnih područja. Odabir dobitnica stipendije i ove godine je donijelo Izborno povjerenstvo na čelu s akademikom Zvonkom Kusićem, predsjednikom HAZU-a.
 
Nacionalni program stipendiranja „Za žene u znanosti“ izvodi se u organizaciji Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture i L'Oreal-a ADRIA, pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i uz potporu Rektorskog zbora Republike Hrvatske. U proteklih osam godina nagrađeno je čak 30 hrvatskih mladih znanstvenica koje su na ovaj način uspjele javnosti prezentirati svoj rad i izaći pod jače svjetlo reflektora širih akademskih krugova.
 
Svečanu dodjelu uveličali su svojom prisutnošću potpredsjednica Hrvatskog sabora Dragica Zgrebec, zamjenik ministra znanosti obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Saša Zelenikazamjenik ministrice kulture prof. Berislav Šipuš, predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić, generalna direktorica L'Oreala ADRIA Brigitte Streller te mnogi drugi akademici, profesori i uvaženi gosti.
 
Na svečanoj dodjeli stipendija stipendisticama Nacionalnog programa „Za žene u znanosti“ za 2014. godinu proglašene su Anita Horvatić s Instituta Ruđer Bošković, Dajana Milovac s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije, Ana Šepac s Medicinskog fakulteta u Zagrebu te Iva Šrut Rakić s Instituta za fiziku.
 
„Biti žena ponekad zna biti teško, a biti žena znanstvenica još je teže. Mislim da je lijepo što postoje takve stipendije jer potiču žene da budu ustrajnije u onome što rade. Čini mi se da je ženama možda teže nego muškarcima ostati potpuno usredotočen na jedan cilj, a to je u znanosti iznimno važno jer je potrebno puno vremena i neuspjelih pokusa te pokušaja i pogrešaka da bi se došlo do krajnjeg rezultata. Svakako je važno da postoji osjećaj uspjeha, a ovakve nagrade to omogućavaju.“, izjavila je  Ana Šepac s Medicinskog fakulteta u Zagrebu.
 
Znanost je samo po sebi veoma kompetitivno zanimanje i stipendistice su se složile da svaka motivacija i priznanje uspjeha puno znači. Nacionalna stipendija „Za žene u znanosti“ ima za cilj poticati izvrsnost i promovirati znanstveno-istraživački rad naglašavajući njegovu važnost za razvoj društva uz potporu zajedničkog programa Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture i L'Oreala ADRIA te priznanje hrvatske akademske zajednice.