Sastanak o provedbi i ratifikaciji Konvencije iz 2001 o zaštiti podvodne kulturne baštine u Jugoistočnoj Europi, Zadar, 30. rujna – 1. listopada 2014.

U smislu promicanja Konvencije iz 2001. o zaštiti podvodne kulturne baštine, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO organiziralo je u suradnji s UNESCO-ovim Centrom II kategorije za podvodnu arheologiju u Zadru, Tajništvom Konvencije 2001 i UNESCO-ovim Regionalnim uredom za znanost i kulturu u Europi u Veneciji, sastanak koji će se održati u Zadru u Međunarodnom entru za podvodnu arheologiju (Božidara Petranovića 1) od 30. rujna do 1. listopada 2014.
 
UNESCO-ova Konvencija o zaštiti podvodne kulturne baštine usvojena je 2001. godine kao međunarodni ugovor, a predstavlja odgovor međunarodne zajednice na sve veću pljačku i razaranja podvodne kulturne baštine u svijetu. Potiče znanstvena istraživanja i pristupa javnosti, osuđuje komercijalnu eksploataciju baštine i potiče aktivnosti za osposobljavanje i podizanje svijesti o vrijednosti i važnosti ovog izraza kulturne baštine.
 
Glavna svrha sastanka je ponuditi novu priliku da se uspostavi kooperativan pristup i podijeli zajednička vizija o mjerama za istraživanje, očuvanje i zaštiti podvodne kulturne baštine u Jugoistočnoj Europi te da i ovaj dio baštine postane što dostupniji široj javnosti. Pitanja upućena na sastanku će uključivati ​​pravnu zaštitu, suradnju u istraživanju, odgovoran pristup javnosti baštine i svijest i prikupljanje sredstava.
 
Na konferenciji će sudjelovati predstavnici ministarstava kulture iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Cipra, Grčke, Italije, Crne Gore, Republike Moldavije, Rumunjske, Srbije, Slovenije, Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije i Turske.

Program sastanka uključuje brojne prezentacije od strane međunarodnih stručnjaka, kao i dijeljenje iskustva zemalja u ratificiranju i provedbi Konvencije 2001., te pitanja vezana uz budućnost regionalne suradnje.
 
Tom prigodom, 30. rujna 2014. u 18.30 sati bit će upriličeno svečano otvorenje Knjižnice Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju “Harald Von Petrikovits“. Knjižnica je dana na trajno korištenje Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju u Zadru i Odjelu za arheologiju Sveučilišta u Zadru od Njemačkog arheološkog instituta (DAI) i RGK Frankfurt, a nekada je pripadala poznatom profesoru Haraldu Von Petrikovitsu i sadrži više od 5000 naslova. Zgradu ove nove knjižnice adaptiralo je i opremilo Ministarstvo kulture RH i nakon otvorenja ova će vrijedna donacija biti dostupna svim zainteresiranim stručnjacima i studentima te ostaloj javnosti.