Republika Hrvatska u Međuvladinu odboru za očuvanje nematerijalne kulturne baštine pri UNESCO-u

Na današnjoj tiskovnoj konferenciji ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić izvijestio je novinare da je Hrvatska primljena u članstvo Međuvladinog odbora za očuvanje nematerijalne kulturne baštine pri UNESCO-u.„Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koje imaju razrađen sustav prijavljivanja, evidentiranja i očuvanja nematerijalne kulturne baštine i njezine zaštite koja se temelji na osnovnim uputama UNESCO-a.“ dodao je ministar te podsjetio da je Hrvatska među prvim zemljama ratificirala 2005. UNESCO-ovu Konvenciju o nematerijalnoj kulturnoj baštini koja je prihvaćena na Općoj skupštini UNESCO-a u Kyotu, u listopadu 2003.


Izborom Hrvatske u Međuvladin odbor za očuvanje nematerijalne kulturne baštine hrvatski će predstavnici svojim iskustvom pridonijeti planiranju i usmjeravanju očuvanja nematerijalne kulturne baštine u toj svjetskoj organizaciji.

Državni tajnik Jasen Mesić podsjetio je da je u Upravi za zaštitu kulturne baštine Ministarstva 2004. ustrojen poseban Odsjek za nematerijalna kulturna dobra te da je u Registar kulturnih dobara RH upisano više od 70 nematerijalnih kulturnih dobara. Istaknuo je da će se Hrvatska kandidirati sa jednim od nematerijalnih dobara na dvije UNESCO liste nematerijalne kulturne baštine svijeta. Prema njegovim riječima nematerijalna kulturna baština bi se time povezala i sa materijalnim spomenicima na UNESCO-ovoj listi čime bi se očuvala cjelokupna kulturna baština jednog područja.
    
Predstavljen je novi znak UNESCO-ove Konvencije o zaštiti nematerijalne baštine, izabran na Međunarodnom natječaju. Među tisuću prijavljenih autora na natječaju je pobijedio hrvatski umjetnik Dragutin Dado Kovačević. Znak je postao službenim znakom UNESCO-a za nematerijalnu baštinu i bit će otisnut na svim UNESCO-ovim materijalima za nematerijalnu kulturnu baštinu svijeta.

Kovačević je rekao kako da je taj znak zapravo spoj tradicionalnog i računalnog dizajnerskog rješenja.