Najveće inženjersko natjecanje u Europi ove godine u Zagrebu

EBEC (European BEST Engineering Competition)
najveće je i jedino inženjersko natjecanje ovakve vrste u Europi.


Ono je sastavljeno od 3 razine:  lokalne, regionalne i završne. Studenti se natječu u  četveročlanim ekipama u dvije kategorije (Case Study i Team Design), a najbolje ekipe iz svake kategorije na lokalnoj razini (84 natjecanja) imaju prilike natjecati se na sljedećoj razini EBEC-a.  Na projektu sudjeluju mnogobrojne nacije stoga će svi natjecatelji i organizatori držati prezentaciju o običajima i kulturi svoje zemlje. Uz prezentaciju sudionici će priložiti i specijalitete svojih područja, hranu i piće, te  će se predstaviti uz popratne tradicionalne pjesme i plesove.  Čast organiziranja završne razine EBEC-a ove godine pripala je BEST-u Zagreb.

BEST Zagreb  je neprofitna studentska organizacija, a dio je međunarodne organizacije Board of European Students of Technology (BEST) koja okuplja studente tehnologije iz preko 90 sveučilišta s područja cijele Europe, s ciljem njihova uključivanja u izazovne međunarodne projekte kao što su stručni seminari, treninzi, radionice, kulturne razmjene te inženjerska i stručna natjecanja.

Upravo zbog svog opsega, veličine te kulturnog aspekta projekt  se savršeno uklapa u programe koje promiče UNESCO, a to su promicanje raznolikosti, razvoj studenata, mobilnost, dodatna edukacija, promicanje  znanja te upotrebe znanosti.

Da je projekt uistinu značajan govori i činjenica da je uz UNESCO potporu projektu pružio i predsjednik Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ivo Josipović, Grad Zagreb, Sveučilište u Zagrebu te Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO.

Obrazovanje je jedno od glavnih područja aktivnosti  UNESCO-a. Od kada je osnovana organizacija 1945.godine radila je na poboljšanju edukacije diljem svijeta vjerujući da je upravo ono ključ društvenog i gospodarskog razvoja.

Organizacija nastoji pomoći u izgradnji svijeta održivog samo na društvima koja vrednuju znanje, promiču mir, slave raznolikost te brane ljudska prava.

Njegove veze sa ministarstvima obrazovanja i nacionalnim povjerenjima u 193 zemlje stavljaju UNESCO u ključan položaj za poticanje na akcije i promjene. Odjel za odgoj i  obrazovanje obuhvaća oko 400 djelatnika diljem svijeta, koji rade u središtu organizacije u Parizu, uredima u svijetu te Institutima i centrima specijaliziranim za obrazovanje.