Obilježavanje 10. obljetnice UNESCO-ove Konvencije za zaštitu nematerijalne kulturne baštine

Manifestacija obilježavanja 10. obljetnice UNESCO-ove Konvencije za zaštitu nematerijalne kulturne baštine i susreta Mreže među-gradske suradnje u očuvanju nematerijalne baštine (ICCN)  održava se u Dubrovniku od 2. do 6. listopada 2013. u organizaciji Folklornog Ansambla „Linđo“  i Grada Dubrovnika pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, UNESCO-a, Regionalnog ureda UNESCO-a u Veneciji, Hrvatskog Povjerenstva za UNESCO, Ministarstva kulture te Ministarstva turizma Republike Hrvatske.
 
Tema obilježavanja 10. obljetnice UNESCO Konvencije o nematerijalnoj kulturnoj baštini i manifestacije ICCN Dubrovnik 2013 je "Mladi u očuvanju nematerijalne kulturne baštine". Zadaća ove manifestacije je upoznavanje i osvješćivanje mladih o važnosti očuvanja izvorne baštine u globaliziranom svijetu,  kao i ukazivanje na načine na koje mladi mogu izgraditi svoju budućnost kroz njeno očuvanje.
 
ICCN je akreditirana udruga sa sjedištem u Južnoj Koreji koja provodi UNESCO-ovu Konvenciju iz 2003. za zaštitu nematerijalne kulturne baštine, i njezini se gradovi-članovi sastaju svake godine u drugom gradu surađujući kroz forum mladih i radionicu gradonačelnika na očuvanju izvorne baštine.
  
Na skupu sudjeluje ukupno 23 gradonačelnika i još desetak predstavnika gradova, kao i mladi iz oko 40 zemalja članica ICCN-a, iz Koreje, Izraela, Palestine, Alžira, Sjedinjenih Država, Francuske, Šri Lanke, Bangladeša, Uzbekistana, Češke, Slovačke, Belgije, Makedonije, Nigerije, Konga, Italije, Španjolske i domaćina radionica iduće godine - Irana.  Ukupno će na radionicama sudjelovati oko 150 uzvanika, dok će cijeloj manifestaciji prisustvovati stotine građana Dubrovnika i njihovih gostiju.
  
10. obljetnica UNESCO-ove Konvencije o nematerijalnoj kulturnoj baštini i ICCN Dubrovnik 2013 sastojat će se od četiri dijela:

•          Forum mladih
•          Radionica i susret ICCN gradonačelnika
•          Festival
•          Posjeti školama
•          Izložba o UNESCO-ovoj Konvenciji o nematerijalnoj kulturnoj baštini, o gradovima članovima ICCN-a, te živa izložba hrvatske i lokalne nematerijalne kulturne baštine.
 
Sigurni smo da će ovaj niz događanja organiziranih u svrhu proslave desetogodišnjice Konvencije još jednom potvrditi izniman značaj koji Hrvatska pridodaje očuvanju i promicanju nematerijalne baštine čovječanstva.