Ministarstvo kulture pokrovitelj međunarodne konferencije Sigurnost kulturne baštine SIGArt 2014.

Ministarstvo kulture, Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO i Grad Zagreb su pokrovitelji međunarodne konferencije Sigurnost kulturne baštine SIGArt 2014., koja će se održati u Zagrebu i Krapini 26. i 27. svibnja 2014. godine. Konferencija se održava u organizaciji Hrvatskog  foruma za urbanu sigurnost i časopisa Zaštita, tvrtke Tectus d.o.o., dok su partneri konferencije Muzej suvremene umjetnosti Zagreb, Muzej krapinskih neandertalaca, Turistička zajednica grada Zagreba, Veleposlanstvo Španjolske i Talijanski institut za kulturu.
 
Konferencija će se baviti pitanjima koordinacije istraživanja najveće krađe umjetnina u Europi, načina sprečavanja krađe umjetnina, načinima zaštite vrijednih umjetničkih djela u poznatim svjetskim i hrvatskim muzejima. Jedinstvena prilika za odgovore na ova i još brojna druga pitanja pružit će se svim kulturnjacima i muzealcima u Hrvatskoj tijekom dvodnevne konferencije,  kada će o toj problematici govoriti vodeći stručnjaci iz prestižnih europskih muzeja.
 
Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO je na konferenciju pozvalo ravnateljicu odjela za kulturu UNESCO-ovog Ureda u Veneciji,  Veronique Dauge, koja će pričati o UNESCO-ovim naporima u zaštiti kulturne baštine te drugim područjima djelovanja UNESCO-a. Glavna tajnica Hrvatskog povjerenstva za UNESCO,  Rut Carek će ukratko predstaviti UNESCO-ove konvencije iz područja kulturne baštine, dok će Branka Pintarić iz Uprave za zaštitu kulturne baštine govoriti o zaštiti sakralne kulturne baštine.
 
UNESCO skrbi o pitanjima očuvanja kulturne baštine kroz mnoge konvencije iz područja kulturne baštine. Konvencija o mjerama zabrane i sprečavanju nedozvoljenog uvoza, izvoza i prijenosa vlasništva kulturnih dobara bavi se sprečavanjem krađe umjetnina.
 
Pored ranijeg članstva u mnogim UNESCO-ovim tijelima i međunarodnim odborima, Republika Hrvatska je u studenom 2013. također postala članicom UNESCO-ovog Odbora za svjetsku baštinu.
 
Odbor za svjetsku baštinu prema Konvenciji za zaštitu svjetske prirodne i kulturne baštine iz 1972. godine ima ulogu: poticati zemlje članice na zaštitu prirodnih i kulturnih bogatstava, razmatra nominirana dobra za Popis svjetske baštine, raspravlja izrađivanje planova upravljanja i programa izvješćivanja o zaštiti područja svjetske baštine. Republika Hrvatska će kroz svoje članstvo u tom prestižnom UNESCO-ovom odboru i nadalje skrbiti o svojoj i svjetskoj baštini i njezinom očuvanju.