Sat za planet Zemlju

Akciji Sat za planet Zemlju koja se organizira uz podršku Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, treći će se put pridružiti i Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu koji će večeras u 20.30 sati ugasiti svoju rasvjetu.

U subotu, 31. ožujka 2012., u 20:30 sati  Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu ugasit će svjetla na svojoj zgradi na jedan sat i time se treći put pridružiti najvećoj akciji na svijetu koja upozorava na svjetlosno zagađenje i energentsku rasipnost.

Akciju je pod nazivom Sat za planet Zemlju pokrenula organizacija World Wildlife Fund (WWF) u Sidneyu 2007. godine, a do 2011. ušla je u povijest kao najveća globalna volonterska akcija – u njoj sudjeluje 135 država i više od 1,8 milijardi ljudi sa svih kontinenata, uključujući najpoznatije svjetske zgrade i prirodna čuda.  U mrak tako tonu rimski Koloseum, Slapovi Niagare, Muzej Louvre i Eiffelov toranj u Parizu, Kineski zid, grčka Akropola, a ove se godine tom popisu pridružuje i kupola Bazilike sv. Petra u Vatikanu.

WWF akciju u Hrvatskoj se organizira uz podršku Hrvatskog povjerenstva za UNESCO te u suradnji s nevladinim organizacijama Tragus, Franjo Košćec, Ekološko društvo Koprivnica i Žmergo. Drugu godinu za redom vrijednost ove akcije prepoznala je Coca-Cola u Hrvatskoj koja je glavni pokrovitelj projekt, a svojim obećanjima, akciju podržavaju ambasadori Ivana i Marija Husar, Boris Banović, Ida Prester te košarkaši KK Cedevita.

Danas će se u akciju koja poziva da razmišljaju o svom utjecaju na planet uključiti 32 grada u Hrvatskoj  - Dubrovnik će ugasiti rasvjetu na Zidinama i Stradunu, Split rasvjetu zvonika Sv. Duje, na rivi i južnom pročelju Dioklecijanove palače, u Puli će se zamračiti Arena, u Zadru lučica Foša, u Rijeci Trsatska gradina, u Osijeku Tvrđa, u Vukovaru vodotoranj, u Zagrebu Zrinjevac... Tu su još Opatija, Šibenik, Rab, Koprivnica, Varaždin, Ogulin i cijela Makarska rivijera! Proslave Sata za planet Zemlju održavat će se na Stradunu, riječkoj Trsatskoj gradini te na zagrebačkom Zrinjevcu, gdje će nastupiti Zli bubnjari, komičari Studija Smijeha, Ivana i Marija Husar sa zborom Izvor te plesači i gutač vatre.

„Prema istraživanjima WWF-a, već sada koristimo prirodne resurse u vrijednosti jedne i pol planete. Nastavimo li tako, do 2030. godine iskoristit ćemo sve što nam Zemlja pruža“ – stoji u obrazloženju Petre Boić Petrač, WWF-ovoj voditeljici akcije u Hrvatskoj, pa stoga upućuje poziv svima da danas u 20:30 sati ugase svjetla u svojim domovima te tako i sami doprinesu Satu za planet Zemlju.