Noć knjige 2014.

Nakon iznimnog uspjeha prošlogodišnje Noći knjige, i ove se godine, po treći put, ovom manifestacijom 23. travnja u Hrvatskoj obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava. Organizatori Noći knjige 2014. su Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Knjižni blok  – Inicijativa za knjigu, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA te portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info.

Noć knjige 2014. održava se pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, a program obilježavanja podržava i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture.

Realizaciju ovogodišnjeg programa financijski su pomogli Udruga za zaštitu prava nakladnika - ZANA, Grad Zagreb i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
 
Noć knjige 2014. u brojkama
 
Noć knjige 2014. održat će u 156 gradova i mjesta diljem Hrvatske, s najvećim brojem programa u Zagrebu (179 pojedinačnih programa). Čak 370 sudionika (knjižnice, knjižare, nakladnici, odgojno-obrazovne ustanove, kulturni centri, muzeji, galerije, udruge pisaca i ljubitelja knjige…) pripremilo je više od 700 programa. Čitaonice i pričaonice za najmlađe, kreativne radionice, kvizovi, nagradne igre, dramske izvedbe, glazbene slušaonice, javna čitanja, projekcije filmova, Bookcrossing, ali i klasična predstavljanja knjiga, druženja s autorima i zalogaji za ozbiljnije književne sladokusce – sve to posjetiteljima će biti ponuđeno na bogatom „knjiškom meniju“.

Prvi puta u manifestaciju su se uključili i vrtići (10). Zahvaljujući njihovu sudjelovanju i velikom ovogodišnjem odazivu škola (97), matineja Noći knjige bogatija je programima koji nastoje ukazati na važnost čitanja i druženja s knjigom od najranije dobi.

U Noći knjige 2014. sudjelovat će više od 200 pisaca; brojni urednici, prevoditelji, glazbenici, glumci, izvođači, ali i meteorolozi, muzealci, entuzijasti; javne osobe koje gaje interes za knjigu i pisanu riječ.

U Noći knjige neće manjkati ni prodajnih akcija i popusta, koji će se moći ostvariti u brojnim knjižarama i antikvarijatima širom Hrvatske. Organizirani su i sajmovi knjiga, dok će veliki broj knjižnica nuditi besplatan upis, vraćanje knjiga bez zakasnine i ostale pogodnosti.
 
 
Što je novo u Noći knjige 2014.? 
 
Kao i svake godine, Noć knjige prepoznaje i afirmira nove prostore čitanja i druženja s knjigom. Tako će u hrvatskim bolnicama bolničko osoblje čitati pacijentima, a čitat će se i azilantima te djeci u dječjim domovima. Noć knjige obilježit će se i u hrvatskim zatvorima i kaznionicama. Za vrijeme njezina trajanja svi će zatvorenici imati upaljena svjetla kako bi mogli čitati, a bit će im omogućeno i praćenje filmskog maratona na Trećem programu HTV-a. Nakladničke kuće (Znanje, Naklada Ljevak, Naša djeca, Jesenski&Turk, Leksikografski zavod Miroslav Krleža) donirale su knjige koje će se pokloniti hrvatskim bolnicama i zatvorima.

Za one koji Noć knjige žele provesti pored malih ekrana, Treći program Hrvatske televizije pripremio je filmski maraton ekranizacija poznatih književnih predložaka. Filmske ekranizacije književnih predložaka filmofili će imati prilike pogledati i u nezavisnim hrvatskim kinima u Zagrebu, Osijeku, Velikoj Gorici i Buzetu. Manifestaciji se pridružuje i Treći program Hrvatskog radija, posebnim programom koji uključuje razgovore, preporuke poznatih pisaca i čitanje ulomaka iz preporučenih djela.

U Noći knjige održat će se i natjecanje gradova u znanju iz književnosti, u kojem će sudjelovati vesele ekipe natjecatelja iz Splita, Zagreba, Rijeke, Šibenika i Osijeka. U kvizu će sudjelovati 11 natjecateljskih ekipa u svakom gradu, a pobjedničke ekipe biti će nagrađene vrijednim knjigama.

I to nije sve. Na poziv organizatora u Botaničkom vrtu u Zagrebu perfomans "Raščitanje" izvest će Siniša Labrović, koji će na osobit način komunicirati s biljnim svijetom.
 
 
Svečano otvorenje manifestacije 
 
Na svečanom otvorenju Noći knjige u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, 23. travnja u 12 sati, predstavit će se i komentirati rezultati najnovijeg istraživanja tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj (GFK – Centar za istraživanje tržišta d.o.o. 2014.) te održati otvorenje izložbe fotografija „Kadar za čitanje 2014.“, koja predstavlja izbor najboljih fotografskih radova iz natječaja na temu čitanja koji su proveli Noć knjige i Fotoklub Zagreb. Izložba će nakon NSK krenuti na putovanje gradovima i mjestima diljem Hrvatske.
 
 
Širenje manifestacije na regiju
 
Noć knjige prvi će se put održati u Sloveniji i Crnoj Gori. Za tu su priliku organizatori Noći knjige u Hrvatskoj tamošnjim kolegama/organizatorima ustupili dosadašnja vizualna rješenja i pružili ostalu raspoloživu pomoć. Nakon što je proputovala cijelu Hrvatsku, izložba fotografija „Kadar za čitanje 2013.“ bit će izložena 23. travnja u Ljubljani, u sklopu otvaranja Noči knjige. U Crnoj Gori svoje sudjelovanje potvrdile su sve značajne kulturno-obrazovne ustanove. Nekoliko izdavačkih kuća i institucija će dio svojih tiraža pokloniti građanima.

Ovo je tek početak zanimljive i uzbudljive suradnje, koja bi već iduće godine trebala rezultirati razmjenom i gostovanjima autora, kao i boljim upoznavanjem s raznolikom knjižnom scenom uključenih zemalja. Cilj je da Noć knjige postane najznačajnija književna manifestacija ovoga tipa u regiji, ne samo po kvalitetnim programima već i po uspješnim modelima suradnje.
 

>>> Programska knjižica .pdf


Noć knjige 2014.
E-pošta:
nocknjige@nocknjige.hr 
http://nocknjige.hr (u rubrici Press dostupni su i svi vizuali Noći knjige)
Pratite nas i na Facebooku:
https://hr-hr.facebook.com/nocknjige.hr