Četiri nove znanstvenice u društvu stipendistica ''Za žene u znanosti''

Ana Jurinjak Tušek, Slađana Bursać, Helena Bilandžija i Željka Fiket predstavljene su kao četiri nove stipendistice projekta ''Za žene u znanosti'' za 2013. godinu te su nagrađene iznosom od 4.000 €. L’Oreal ADRIA i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO u proteklih sedam godina nagradili su čak 26 znanstvenica koje u svojim životopisima ponosno ističu stipendiju ''Za žene u znanosti''.
 

 
Da je ovaj projekt važan za razvoj znanosti općenito, dokazuje i činjenica da se svake godine prijavljuje sve veći broj kandidatkinja, ali i da predstavlja prestiž u znanstvenim krugovima. Mlade znanstvenice ovom stipendijom dobile su priznanje za svoj doprinos razvoju znanosti u Hrvatskoj, ali i poticaj za daljnji rad prvenstveno na njihovim doktorskim disertacijama, a potom i na raznim istraživanjima u institucijama u Hrvatskoj i inozemstvu.



''Čast mi je što sam u ovom društvu izvrsnih gostiju, okupljenih s izuzetnim ciljem – promicanjem hrvatske znanosti i žena u znanosti. Osim toga, ovogodišnje četiri stipendistice svojim dugogodišnjim radom zaslužile su stipendiju i tako dobile dodatan poticaj da i dalje tragaju za istinom koja će čovječanstvo voditi putem boljitka'', izjavio je prof. Berislav Šipuš, zamjenik ministrice kulture.

Od 60-ak prijavljenih znanstvenica, Izborno povjerenstvo odlučilo je koje četiri kandidatkinje najviše zaslužuju stipendiju u iznosu od 4.000 € zbog svog doprinosa razvoju znanosti u Hrvatskoj.
   

  
Sastav povjerenstva čine akademik Zvonko Kusić predsjednik HAZU-a i predsjednik Izbornog povjerenstva, akademkinja Vida Demarin, akademik Krešimir Nemec, akademik Vladimir Paar, akademkinja Ivana Weygand-Đurašević, prof. dr. sc. Helena Jasna Mencer, dr. sc. Katica Biljaković, prof. dr. sc. Ivan Vicković, te zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Saša Zelenika.

Predsjednik Izbornog povjerenstva akademik Zvonko Kusić izjavio je da ovogodišnje stipendistice svoje priznanje zaslužuju izrazito zanimljivim otkrićima u procesu izrade doktorskih disertacija. „Stipendistice koje smo odabrali istaknule su se svojim dosadašnjim radom na istraživanjima u raznim institucijama te izuzetnim potencijalom za uspješnu karijeru u znanosti. Upravo su svi ti razlozi bili presudni u odlučivanju o ovogodišnjim stipendisticama projekta ''Za žene u znanosti“ i zbog toga su Ana Jurinjak Tušek, Slađana Bursać, Helena Bilandžija i Željka Fiket postale stipendistice ovog programa.
  

  
Ovogodišnje stipendistice nisu krile svoje oduševljenje što postaju dio svjetske obitelji 'For Women in Science', koja je na globalnoj razini u 14 godina postojanja nagradila preko 1300 znanstvenica. Ana, Slađana, Helena i Željka su tako postale izaslanice naše znanstvene scene ne samo u Hrvatskoj već i u svijetu.
 





>>> Fotogalerija sa svečane dodjele stipendija „Za žene u znanosti