DISCOVERY OF TRANSFER OF SIGNAL IN HUMAN CELLS AND NEW CANCER THERAPY

 


Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti pozivaju Vas na  javno predavanje Joseph Schlessinger u ponedjeljak, 21. rujna 2009. u 17 sati u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zrinski trg 11.
 
Prof. Schlessinger će govoriti o svojem otkriću transfera signala u ljudskoj stanici te, na temelju toga, o svojem otkriću novog učinkovitog lijeka protiv tumora (sutent) i mogućnosti stvaranja nove generacije lijekova.
 
Prof. Schlessinger među 15 je najcitiranijih znanstvenika u svijetu.
Rođen je u Hrvatskoj (otac Imre iz Slatine, majka Rifka iz Bugojna).
Daleko je najcitiraniji od svih znanstvenika rođenih u Hrvatskoj.
 
 

 
JOSEPH SCHLESSINGER
 
Rođen je u Topuskom 1945. godine. Prije II. svjetskog rata otac je živio u Slatini, a majka u Bugojnu. Godine 1948. obitelj je emigrirala u Izrael. Diplomirao je kemiju i fiziku u Jeruzalemu (Hebrew University) te doktorirao kemijsku fiziku u Rehovothu (Weizmann Institute). Na Sveučilištu Yale pročelnik je Odsjeka za farmakologiju. Član je Nacionalne akademije znanosti SAD-a (National Academy of Sciences USA), Instituta za medicinu Nacionalne akademije znanosti SAD-a (Institute of Medicine of the National Academies USA), Ruske akademije znanosti, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te niza drugih akademija i institucija u svijetu. Dobitnik je mnogih uglednih svjetskih priznanja.
Pripada najuglednijim svjetskim znanstvenicima (među petnaest je najcitiranijih znanstvenika u svijetu). Daleko je najcitiraniji znanstvenik rođen u Hrvatskoj (72 tisuće SCI citata).
Najvažnije fundamentalno prirodoznanstveno otkriće: otkriće prijenosa informacije u čovjekovim stanicama. Na osnovi tog otkrića razvio je zajedno sa suradnicima novu skupinu učinkovitih lijekova protiv tumora, posebice sutent.
 
Prema Science Citation Indexu (SCI), tri najcitiranija znanstvenika rođena u Hrvatskoj jesu:
Joseph Schlessinger, Yale University                                 - 72 tisuće citata
Paško Rakić, Yale University                                                 -  25 tisuća citata
Stanislav D. Ehrlich, French National Inst. of Agriculture - 15 tisuća citata
Sva trojica članovi su HAZU.
 
Prof. Schlessinger rođen je 1945. godine u Topuskom. Tijekom II. svjetskog rata njegovi su se roditelji nakon bijega iz logora priključili partizanima. Većina članova njegove obitelji stradala je u koncentracijskim logorima. U Hrvatskoj su mu preci živjeli stoljećima. Nakon doktorata radio je u sljedećim institucijama: School of Applied and Engineering Physics (Cornell University), National Institutes of Health (Bethesda), Weizmann Institute i New York Medical Center, a od 2001. godine pročelnik je Odsjeka za farmakologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta Yale (Department of Pharmacology, Yale University School of Medicine). U znanstvenom radu koristio se biokemijskim, biofizičkim i genetičkim metodama. Njegovo najvažnije prirodoznanstveno otkriće odnosi se na prijenos električnog signala u stanici, s kodom za aktivaciju membrane receptora i tok informacije od površine stanice u njezinu unutrašnjost. Na temelju toga prirodoznanstvenog otkrića razvio je novu skupinu lijekova protiv tumora.     
Schlessinger je autor 468 znanstvenih radova u vrhunskim znanstvenim časopisima s impresivnih 72469 citata i s h-indeksom 142, prema čemu se nalazi pri samom vrhu svjetske znanosti. Čak svaki od njegovih devet znanstvenih radova citiran je po više od tisuću puta, a najcitiraniji rad citiran je 4301 put. Većinu radova objavio je u vrhunskim svjetskim znanstvenim časopisima: 55 publikacija u Proceedings of the National Academy of Sciences USA, 51 u Journal of Biological Chemistry, 50 u Molecular Cell Biology, 43 u EMBO Journal, 37 u Cell, 17 u Nature, 15 u Biochemistry, 14 u Science itd. Uz ostalo, objavljivao je i u časopisima Biophys. Biochem. Acta, Biochemical J., Biophysics J., Trends Biochem Sci., Biophys. Meth. Exp. Phys., Chim. Phys., Chem. Phys. Lett., Tetrahedron, Israel J. Chem., Structure, J. Biomol. NMR, Biochem. Biophys. Res. Commun., Biopolimers, Crit. Rev. Biochem. itd. Osim nekoliko stotina prirodoznanstvenih radova objavio je i stotinjak znanstvenih radova u vrhunskim svjetskim medicinskim časopisima: Cancer Res., Brain Res., Genes and Development, J. Exp. Med., Curr. Opin. Neurobiol., Inter. J. Cancer, Oncogene, J. Natl. Cancer Inst., J. Clin. Oncol., Cytogen Cell Gene, Neuron, Dev. Brain Res., Acta Oncologica, Neurosci. Res. itd.
Prof. Schlessinger održava dobre znanstvene veze s hrvatskim znanstvenicima u Hrvatskoj i kao gost sudjeluje na znanstvenim skupovima u Hrvatskoj.