Klapama povelja UNESCO-a, poluotoku Marjan zaštita

Ministrica kulture RH dr. sc. Andrea Zlatar Violić predala je Anti Tonku Podrugu, podpredsjedniku Hrvatske udruge klapa" povelju povodom upisa klapskog pjevanja na UNESCO-ov reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, a primio ju je u ime svih klapa u Hrvatskoj.


FOTO: HINA

"Ovo nije samo priznanje već to znači da se klapama otvaraju mnoge mogućnosti, ali i fondovi koji će omogućiti da se na što lakši način čuva naša baština. Vjerujemo da će upravo ovo svjetsko priznanje svim klapama širom otvoriti vrata. Upravo je i ovo priznanje pokazalo koliko mi s ljubavlju i entuzijazmom čuvamo klapsko pjevanje", izjavio je Podrug, inače član klape "Solin".

Osim današnje predaje povelje klapama ove će godine biti uručena i povelja povodom upisa na UNESCO reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva i Sinskoj alci, te Đakovečkom bećarcu, otkrila je ministrica.


FOTO: HINA

Splitska Park šuma Marjan od jučer je zaštićeni kulturni krajolik u kojem je sljedeće tri godine zabranjena gradnja, a upitno je i hoće li splitski gradonačelnik Željko Kerum tamo moći dati graditi križ, čulo se danas  u splitskom HNK, gdje je bila i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.

Ministrica je na konferenciji za novinare rekla da je Ministarstvo kulture putem Konzervatorskog odjela proglasilo Park šumu Marjan zaštićenim kulturnim krajolikom (sada je taj park dvostruko zaštićen kao Park prirode i kulturni krajolik).


FOTO: HINA

Dodala je da to u sljedeće tri godine znači apsolutnu zaštitu u svim njegovim segmentima, a upitana znači li to da se križ na Marjanu neće moći graditi na mjestu gdje je predviđeno odgovorila je da je to sasvim moguće obzirom na povijesne elemente. Naime, odlukom Ministarstva kulture takva građevina zajedno s postamentom ne smije biti viša od osam metara.

"Radi se o povijesnoj autentičnosti i lokaciji koja nije sasvim ispitana jer nema dovoljno povijesnih materijala. Važno je da zaštita kulturnog krajolika koja dolazi na zaštitu Parka prirode omogućava istraživanje svih arheoloških nalazišta starokršćanskih tragova koji su na Marjanu potpuno nedovoljno iskorišteni i obvezuju svakoga tko će tamo nešto graditi da prije toga odradi sve ono prethodno što je važno", rekla je Zlatar Violić.


FOTO: HINA


Napomenula je kako su to napravili da Marjan ne bi postao predmetom lokalnog nabacivanja i prijepora u izbornoj kampanji, te da je odluka pravovremena.

U njezinu ministarstvu, dodala je, smatraju da nije dovoljno da Marjan bude zaštićen samo kao Park prirode, što je bio od 2010. godine odlukom Ministarstva kulture.

"U ove tri godine se nisu putem planova prostornog uređenja riješila sva otvorena pitanja koja su ostala. Tri godine su se različite institucije dogovarale i diskutirale, a u ovom trenutku mi nemamo poseban plan zaštite", rekla je Zlatar Violić.

Osim rasprave o proglašenju Marjana zaštićenim kulturnim krajolikom, te uvjetima križa na Marjanu, na konferenciji za novinare raspravljalo se i o planu upravljanja starom gradskom jezgrom.
"Split je grad u kojem jezgra živi i mora se razvijati", izjavila je ministrica dodajući da Split neće izgubiti status UNESCO grada.

Park šuma Marjan nije jedini primjer takve vrste u Hrvatskoj, otkrila je ministrica Zlatar Violić, kazavši da od Brijuna na sjeveru do Srđa na jugu imaju istu situaciju. (MK/Hina)