Proslava 10. obljetnice UNESCO-ove nematerijalne kulturne baštine

Grad Dubrovnik i Folklorni ansambl Linđo su od 2. do 6. listopada, bili domaćinom proslave 10. obljetnice UNESCO-ove konvencije o nematerijalnoj kulturnoj baštini. Skup i niz povezanih događanja održani su pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, UNESCO-a, UNESCO-ovog Regionalnog Ureda u Veneciji i Ministarstva turizma RH i Predsjednika RH Ive Josipovića koji je i otvorio prigodnu manifestaciju kojom se obilježava 10. obljetnica UNESCO-ove Konvencije o nematerijalnoj kulturnoj baštini i Svjetske konferencije međunarodne mreže gradova i čuvara nematerijalne baštine (ICCN) Dubrovnik 2013.

FOTO: ŽeljkoTutnjević

Hrvatski predsjednik rekao je tom prigodom kako je Hrvatska mala zemlja, ali zemlja velike kulturne tradicije, te da je Dubrovnik pravo mjesto za održavanje takvog skupa
.
"U Dubrovniku susrećemo stoljeća i sve ono što kultura znači i sve ono što čini duhovnost jednog naroda", rekao je predsjednik Josipović, dodajući kako je posebice za male narode važno da čuvaju multikulturalnost te da i male zemlje, a ne samo velike, budu prepoznate u svijetu i da su duhovne vrijednosti prepoznate i u malim narodima.

Na svečanosti su govorili župan Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Andro Vlahušić, glavna tajnica Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture Rut Carek, izaslanica UNESCO-a Helena Drobna te gradonačelnik korejskog grada Gangneunga Myeong-Hee Choi. Nazočne su pozdravili i ravnateljica Folklornog ansambla Linđo Dubravka Sarić te autorica programa Vinka Ljubimir.
 
Primjeri dobre prakse
 
Skup je okupio 23 gradonačelnika iz 40 zemalja te više od 150 međunarodnih stučnjaka iz 30-ak zemalja. Tijekom radnih zasjedanja stručnjaci su nas upoznali s primjerima dobre prakse u očuvanju nematerijalne baštine svijeta te se je raspravljalo na koji način se mladi mogu još više uključiti u promicanje nematerijalne baštine kao njeni aktivni nositelji i pokretači. Zasigurno jedna od najvažnijih stvari jest osvijestiti važnost nematerijalne baštine kao budućeg pokretača gospodarskog i kulturnog razvoja njihovih lokalnih sredina.
 
Tijekom održavanja skupa u gradu je svakodnevno organizirano predstavljanje nematerijalnih kulturnih izričaja iz Hrvatske i svijeta te je grad Dubrovnik sa svojim prekrasnim pozornicama odisao zvucima i bojama baštine svijeta.
 
Proslava 10. obljetnica UNESCO-ove nematerijalne kulturne baštine bila je organizirana na više razina koje su uključivale Forum mladih, sastanke gradonačelinka raznih zemalja svijeta, stručnjake iz nematerijalne baštine, nositelje nematerijalne baštine koji su imali svoje nastupe po cijelom gradu te sigurno možemo reći da je cijeli niz događanja protekao iznimno uspješno i zamjećeno kako u Hrvatskoj, tako i u svijetskim razmjerima.
 
Za Guinnessov rekord
 
Povodom završetka obilježavanja desete obljetnice konvencije, u nedjelju, 6. listopada 2013. godine na Stradunu je otplesan linđo koji je ušao i u Guinnessovu knjigu rekorda. Da bi se ušlo u Guinnessovu knjigu, potrebno je najmanje 250 sudionika, dok ih se na ulicama Dubrovnika okupilo više od 270. Ansambal Linđo, jedan od suorganizatora manifestacije,  njeguje tradiciju tog plesa od 1964. godine i riječ je o instituciji koja njeguje baštinu u skladu s najvećim svjetskim standardima.
 


FOTO: Željko Šoletić


FOTO: Željko Šoletić


FOTO: Željko Šoletić