Sat za planet Zemlju

Akciji Sat za planet Zemlju koja se organizira uz podršku Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, po prvi put nakon dugog niza godina i Zagrebačka katedrala ugasit će svoju dekorativnu rasvjetu te se tako pridružiti brojnim kulturnim znamenitostima svijeta koje će 23. ožujka u 20:30 sati utonuti u mrak na Sat za planet Zemlju.

Uz Kaptol u Zagrebu, zamračene će biti i Zidine u Dubrovniku sa Stradunom, osječka Tvrđa, splitska Riva s južnim pročeljem Dioklecijanove palače, vukovarski vodotoranj, središta Varaždina, Koprivnice, Krapine i brojni drugi gradovi.

Kako su neke od znamenitosti na kojima se u Hrvatskoj gasi rasvjeta za Sat za planet Zemlju dio UNESCO-ove kulturne baštine, ovu inicijativu treću godinu uzastopce podržava Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO.

Ovogodišnjoj akciji pridružio se i ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

U svijetu poznata kao Earth Hour, ova akcija koju WWF organizira sedmu godinu zaredom, evoluirala je od inicijative jednog grada 2007. godine, u veliki globalni pokret u kojem je samo prošle godine sudjelovalo više od 7000 gradova i mjesta u 152 zemlje, stotine milijuna sudionika na svih sedam kontinenata.

Uz gašenje brojnih svjetskih znamenitosti poput Eiffelovog tornja, egipatskih piramida, londonskog Tower Bridgea, grčke Akropole, Harbour Bridgea u Sydneyju ili Empire State Buildinga u New Yorku, ovoj akciji pridružuju se i brojni hoteli gaseći svoja pročelja. U Hrvatskoj se akciji već godinama pridružuje hotel Esplanade.

WWF poziva sve gradove Hrvatske i njihove stanovnike, kao i brojne tvrtke, da 23. ožujka u 20:30 sati ugase svjetla. „Prošle godine na gradskoj razini ugašena je javna rasvjeta u 38 gradova. Radovalo bi nas kada bi se taj broj ove godine udvostručio. Stoga pozivamo gradonačelnike hrvatskih gradova da se pridruže odluci svojih kolega iz Zagreba, Dubrovnika, Splita, Varaždina, Koprivnice, Rijeke, Biograda n/m, Vukovara, Preloga, Čakovca, Krapine, Zadra i cijele Makarske rivijere, koji su se već odazvali akciji, te da ugase javnu rasvjetu za Sat za planet Zemlju“, istaknula je Petra Boić Petrač, voditeljica WWF-ove inicijative u Hrvatskoj.