Sakralna baština s Apenina

"SVETI VLAHO U ABRUZZU I BASILICATI", SAMOSTANU SV. KLARE U DUBROVNIKU
 
U povodu blagdana sv. Vlaha, u Samostanu sv. Klare u dubrovačkoj povijesnoj jezgri otvorena je izložba fotografija, relikvija, sakralnog ruha i drugih predmeta pod nazivom "Sveti Vlaho u Abruzzu i Basilicati".
 
Riječ je o još jednom kulturnom naslijeđu vezanom uz dubrovačkoga parca, čije se moći uz Dubrovnik štuju i u drugim gradovima. U čast sv. Vlahu nastala je i predstavljena i knjiga "Između povijesti umjetnosti i tradicije", u izdanju Zavoda za umjetničku i etnoantropološku povijesnu baštinu iz Abruzza.
 
Povijest bilježi da su Dubrovčani u grad Lanciano stizali na trgovačke sajmove kupujući žito, ulje i vino, dok su Talijani u Abruzzu kupovali od Dubrovčana vosak i kamen za izgradnju. "Bliski dodiri između Abruzza i Dubrovnika bilježe se već od 13. stoljeće", rekla je predsjednica dubrovačkoga ogranka Matice hrvatske Ivana Burđelez. Sveti Vlaho u Abruzzu se inače slavi ljeti, a samo jedno mjesto u regiji čini to kada i Dubrovnik, 3. veljače. Riječ je o poljoprivrednoj, nekad siromašnoj regiji za čije je stanovnike slavlje ovoga sveca značilo da će na taj jedan dan u godini blagovati bijeli kruh i makarone. Sveti je Vlaho stanovnike te regije također štitio i od uroka te "sve koji loše govore".
 
Nina Obuljen, državna tajnica u Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, otvarajući izložbu, podsjetila je na prije nekoliko mjeseci potpisan bilateralni ugovor na području kulture i obrazovanja. Ugovor je, naglasila je, još jedna potvrda izvrsne suradnje Hrvatske i Italije.
 
Također je izrazila uvjerenje kako će dubrovačka Festa sv. Vlaha uskoro biti uvrštena na Unescovu Svjetsku listu nematerijalne baštine.
 
Organizatori izložbe su Centar za mediteranske studije, Sveučilište u Zagrebu, Matica hrvatska - Ogranak Dubrovnik, Talijanski institut za kulturu u Zagrebu te Zavod za umjetničku i etnoantropološku povijesnu baštinu iz Abruzza.
 
KATARINA BULIĆ
 
VJESNIK, 02.02.2009.