"Hrvatski spomenici na UNESCO-voj listi zaštićene svjetske baštine" u Bruxellesu

Dana 23. listopada 2008. svečano je otvorena izložba Ministarstva kulture RH „Hrvatski spomenici na UNESCO-voj listi zaštićene svjetske baštine“ u zgradi flamanske vlade u Bruxellesu u organizaciji VRH-a u Bruxellesu. Izložbu su otvorili veleposlanik Boris Grigić i glavni tajnik MVP-a Flandrije Koen Verlaeckt, a otvaranju su nazočile i državna tajnica gđa. Maja Vrtarić, te pomoćnica ministra kulture gđa. Jasminka Lokas-Strpić, uz članove hrvatskog i međunarodnog diplomatskog zbora, flamanske dužnosnike, te brojne druge uzvanike.

Glavni tajnik MVP-a Flandrije Koen Verlaeckt izrazio je zadovoljstvo suradnjom Hrvatske i Flandrije, naglasivši da i Hrvatska i Flandrija imaju velik broj spomenika upisanih na UNESCO-vu listu zaštićene svjetske baštine u odnosu na svoju geografsku veličinu. Istaknuo je, također, pripadnost Hrvatske europskom kulturnom krugu, te nadu u što skoriji ulazak u EU, kojoj zapravo „već i pripada“.

Veleposlanik Grigić nazočnima se obratio na nizozemskom jeziku, na osobito zadovoljstvo flamanskih predstavnika, ukratko opisavši svaki od šest izloženih lokaliteta pod zaštitom UNESCO-a (povijesna jezgra Dubrovnika, Splita i Trogira, šibenska katedrala sv. Jakova, episkopalni kompleks u Poreču te Nacionalni park Plitvička jezera), predstavljajući na taj način Hrvatsku kao zemlju s bogatom kulturnom tradicijom, a ujedno i kao važnu turističku destinaciju.
  
Veleposlanik je također izrazio zadovoljstvo suradnjom Hrvatske i Flandrije, osobito u svjetlu neposredno održanog prvog sastanka Međudržavnog hrvatsko-flamanskog povjerenstva pod supredsjedanjem dt Maje Vrtarić i glavnoga tajnika flamanskog MVP-a Koena Verlaeckta.

Međudržavno povjerenstvo ima zadaću dogovarati i pratiti provedbu Sporazuma o suradnji između RH i Regije Flandrije, koji je potpisan u Zagrebu 13. studenoga 2006. godine, a stupio je na snagu 1. veljače 2008.
  
Na svom prvom sastanku Međudržavno povjerenstvo dogovorilo je prvi dvogodišnji Program suradnje za razdoblje 2009.-2010. Tekst Programa, kojim se otvara mogućnost sveobuhvatnije i konkretnije bilateralne suradnje između RH i Flandrije, svečano je potpisan istoga dana u 20.00 sati. 
 
Postav izložbe može se razgledati do 5. studenog 2008.