Predstavljene dobitnice stipendije "Za žene u znanosti" 2009.

Sonja Antić, Ivana Bešlić, Ivana Buj i Danijela Horvatek dobitnice su ovogodišnje nacionalne stipendije "Za žene u znanosti" 2009., koja se u Hrvatskoj po treći puta dodjeljuje mladim znanstvenicama na posljednjem stupnju pripreme doktorske disertacijeMlade znanstvenice nagrađene su godišnjom stipendijom u iznosu od 4000 eura za dosadašnji znanstveni rad, a time ih se istodobno potiče i na daljnju izobrazbu u području znanosti.



Jedinu takvu stipendiju u Hrvatskoj namijenjenu ženama znanstvenicama dodjeljuje Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture i L'Oreal Adria, čiji je generalni direktor Philippe Cornu podsjetio da se nacionalni program stipendiranja mladih znanstvenica provodi u svijetu deset godina.

"Znanost treba žene, njihovu pronicljivost, znatiželju i intuiciju", rekao je Cornu, dodajući da na znanstvenim istraživanjima u kozmetičkoj tvrtki L'Orealu radi više od 3500 ljudi, a 55 % čine žene.

Taj gospodarsko - kulturni projekt pozdravio je i ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić istaknuvši kako je treća generacija stipendistica brojnija za jednu dobitnicu, s obzirom da je veliki interes znanstvenica potaknuo organizatore da povećaju broj godišnjih stipendija s dosadašnje tri na četiri.

Bilo je puno kvalitetnih i perspektivnih mladih znanstvenica, rekla je akademkinja Sibila Jelaska, predsjednica natječajne komisije "Za žene u znanosti" 2009., izražavajući zadovoljstvo zbog dodjele takvih stipendija isključivo ženama s obzirom na to da "zna svu težinu i probleme žene kad se bavi znanošću".



Dobitnica stipendije Sonja Antić je liječnica stažistica u KB "Sestre milosrdnice", fizičarka Ivana Bešlić zaposlena je na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih znanosti i odgojnih područja Sveučilišta u Splitu, biologinja Ivana Buj zaposlena je u Zoologijskom zavodu PMF-a u Zagrebu, a Danijela Horvatek je znanstvena novakinja na Zavodu za bolesti peradi zagrebačkog Veterinarskog fakulteta.

Stipendije će im biti uručene večeras na svečanosti u Hrvatskome državnom arhivu. (Hina)