Glavnoj ravnateljici UNESCO-a predan nominacijski dosje za upis stećaka na Listu svjetske baštine

Tijekom konferencije Vijeća ministara Jugoistočne Europe koja se od 27. do 28. lipnja 2014. godine održala u Ohridu, Makedonija, ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Sredoje Nović, Branislav Mičunović, veleposlanik  Crne Gore u Republici Srbiji i predsjednik Nacionalnog savjeta za UNESCO,  Ivan Tasovac, ministar kulture Republike Srbije i ministrica kulture RH dr. sc. Andre Zlatar Violić potpisali su, a potom i predali glavnoj ravnateljici UNESCO-a Irini Bokovoj, nominacijski dosje za upis stećaka na Listu svjetske baštine. 


 
Svojevrsni svečani vrhunac dugogodišnjeg rada brojnih stručnjaka iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Hrvatske bila je potvrda, kako je višekratno istaknuto, upravo vrijednosti za koje se UNESCO zalaže  - prevladavanje političkih granica i bliska regionalna suradnja koja dovodi do multinacionalnih nominacija za upis na tu prestižnu listu svjetske kulturne baštine.

Od inicijative Bosne i Hercegovine 2009. godine, upisa na tentativnu listu 2011. godine, istraživanja groblja sa stećcima, izrada niza publikacija, izložbi, stručnih studije te ministarski sastanak u Sarajevu 2013. godine kao posljednja odlučna podrška u izradi posljednje faze usuglašavanja zavšnih dijelova teksta doveli su do iznimnog nominacijskog dosjea pod nazivom “Kultura srednjovjekovnih stećaka” koja obuhvaća 20 lokaliteta u Bosni i Hercegovni (Stolac, Konjic, Nevesinje, Rogatica, Novi Travnik, Jablanica, Kalinovik, Bileća, Ljubuški, Kladanj, Olovo, Tuzla, Goražde, Trnovo, Sokolac, Berkovići, Pale, Šekovići, Foča, Kupres), dva u Hrvatskoj (Cista Provo, Konavle), dva u Crnoj Gori (Žabljak, Plužine) te dva u Srbiji (Bajina Bašta, Prijepolje).

Prepoznavanje i adekvatno valoriziranje srednjovjekovnih kamenih spomenika  te ustrajanje u oblikovanju nominacijskog dosjea izvanredan je primjer suradnje četiriju država temeljene na zajedničkoj kulturnoj baštini, a za čije očuvanje svi zajedno moramo preuzeti odgovornost i obavezu. To je moguće samo uz međusobnu podršku i suradnju za koju se zalažu i intenzivno promoviraju ministri Jugostočne Europe čijim Vijećem je predsjedavanje, nakon Makedonije, preuzela Republika Turska. 

>>> VIDEO - Zajednička nominacija za uključivanje stećaka na listu svjetske kulturne baštine UNESCO-a