Potpisan ugovor o korištenju UNESCO-ova novca za obnovu knjižnice u Hrvatskoj Kostajnici

"Ugovor je rezultat brze intervencije službi Ministarstva kulture i samoga UNESCO-a zahvaljujući kojoj smo iz Urgentnog fonda UNESCO-a uspjeli dobiti 50 tisuća dolara za obnovu knjižnice“ - naglasila je ministrica kulture dr. sc. Andrea Zlatar Violić, u Hrvatskoj Kostajnici prilikom potpisivanja ugovora o korištenju sredstava iz Urgentnog fonda UNESCO-a za obnovu Gradske knjižnice i čitaonice Milivoja Cvetnića, podsjetivši da je ukupna šteta na baštini u Hrvatskoj Kostajnici bila tri milijuna kuna.



Ugovor o korištenju sredstava iz Urgentnog fonda UNESCO-a za obnovu Gradske knjižnice i čitaonice Milivoja Cvetnića u Hrvatskoj Kostajnici, teško oštećene u svibanjskoj poplavi, su potpisali ministrica kulture Andrea Zlatar Violić i gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Tomislav Paunović.

"Došli smo danas, kao što smo obećali početkom lipnja, i malo nas je prepao vodostaj rijeka koji brzo raste, no nadamo se da ovaj put neće biti šteta kao prošli put" - rekla je ministrica najavljujući i da će Ministarstvo zajedno s gradom potpomoći obnovu cijele zaštićene povijesne jezgre Hrvatske Kostajnice. "Bez obzira na poplave, od ove jeseni ići ćemo prema fondovima Europske unije kako bi se obnovila cijela zaštićena jezgra" – napomenula je.

Ministarstvo kulture kostajničkoj je knjižnici simbolično darovalo i dvije kutije knjiga sa 120 naslova, a donacija će biti još kada knjižnica bude obnovljena.

Ravnateljica knjižnice Dijana Preradović, izvijestila je da je u poplavi uništeno oko dvije tisuće svezaka koji će morati otići u otpis te dodala da je grad uspio s vatrogascima osigurati pumpe koje će stalno biti u knjižnici. 

Gradonačelnik Paunović zahvalio je Ministarstvu zbog promptnog djelovanja, istaknuvši kako je ministrica prva članica aktualne Vlade koja je posjetila Kostajnicu. Nada se da će će njezin primjer slijediti i drugi ministri.

Dožupan Ivan Nekvapil upozorio je da problemi s rijekom Unom prelaze granice Hrvatske Kostajnice i da je za njezinu regulaciju potrebna suradnja više institutcija.

Gradska knjižnica i čitaonice Milivoja Cvetnića u Hrvatskoj Kostajnici teško je oštećena u svibnju 2014. uslijed poplave. Voda je tada prodrla u podrumske prostore, kotlovnicu, arhiv i galerijski prostor.

Ministrica i djelatnici Ministarstva obišli su knjižnicu početkom lipnja te je odmah nakon obilaska poplavljenog područja upućen zahtjev UNESCO-u za urgentnu pomoć za obnovu.

Glavna ravnateljica UNESCO-a Irina Bokova, 4. srpnja obavijestila je Ministarstvo kulture da je UNESCO odobrio potporu u vrijednosti od 50 tisuća dolara iz UNESCO-ova Urgentnog programa. (MK/Hina)