Odabrane laureatkinje dobitnice nagrade For Women in Science za 2012.

Odabrane su laureatkinje, dobitnice nagrade For Women in Science za 2012.godinu. Pet znanstvenica koje su svojim istraživanjem već zadužile svijet znanosti odabrala je međunarodna komisija na inicijativu UNESCO-a i L'Oreala.


14. nagrade L’ORÉAL-UNESCO For Women In Science:
                Odabrano pet izvanrednih žena znanstvenica

 

9. studeni 2011., Pariz – Partneri projekta „For Women in Science“, L’ORÉAL i UNESCO objavili su jučer imena pet izvanrednih znanstvenica iz cijelog svijeta koje će primiti međunarodne L’ORÉAL-UNESCO nagrade za prirodne znanosti 2012.

Međunarodna mreža sastavljena od gotovo 1000 znanstvenika svake godine nominira kandidatkinje za ove nagrade. Pet laureatkinja nakon toga odabere nezavisna, međunarodna komisija, kojoj predsjedava prof. Günter Blobel, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1999. godine.

Prof. Blobel rekao je: “Rad laureatkinja za 2012. godinu donosi izuzetan uvid u pitanja ljudskog zdravlja, kao što su dijabetes, moždane konvulzije, bakterijske i virusne infekcije, pa sve do uzgoja biljaka u bezvodnim područjima. Njihovo istraživanje uistinu je originalno, a svaka od njih se nalazi među najboljim znanstvenicama u pet UNESCO-vih regija svijeta“.

Suočeni sa globalnim pitanjima kao što su smanjenje prirodnih izvora, povećavanje i starenje stanovništva te medicinskim i društvenim izazovima koji proizlaze iz ovih problema, L’Oréal i UNESCO su uvjereni da će ove znanstvenice imati važan utjecaj na društvo i pomoći osvjetlati put u budućnost.


Laureatkinje za prirodne znanosti za 2012. godinu su:

 
AFRIKA i ARAPSKE ZEMLJE

Prof. Jill FARRANT

Research Chair – Plant Molecular Physiology, Department of Molecular and Cell Biology,
University of Cape Town, JUŽNA AFRIKA
“Za otkrivanje kako biljke preživljavaju u suhim uvjetima.”
 

AZIJA / PACIFIK

Prof. Ingrid SCHEFFER

Chair of Paediatric Neurology Research, University of Melbourne, AUSTRALIJA
“Za identificiranje gena koji su uključeni u neke oblike epilepsije.”

 
EUROPA

Prof. Frances ASHCROFT

Royal Society Research Professor, Department of Physiology, Anatomy and Genetics,
Oxford University,  UJEDINJENO KRALJEVSTVO
“Za napredak u razumijevanju izlučivanja inzulina i neonatalnog dijabetesa.”
 

LATINSKA AMERIKA

Prof. Susana LÓPEZ

Developmental Genetics and Molecular Physiology, Department of the Institute of Biotechnology,
National University of Mexico, Cuernavaca, MEXICO
“Za identifikaciju kako rotavirusi uzrokuju smrt 600,000 djece svake godine.”
 
 
SJEVERNA AMERIKA

Prof. Bonnie BASSLER

Howard Hughes Medical Institute and Department of Molecular Biology, Princeton University,
USA
“Za razumijevanje kemijske komunikacije između bakterija i otvaranja novih
vrata za liječenje infekcija.”




Podjela nagrada održat će se 22. ožujka 2012. u sjedištu UNESCO-a u Parizu. Kao priznanje za njihov doprinos napretku znanosti svaka laureatkinja će primiti 100.000 američkih dolara.


Komisija eminentnih znanstvenika

Komisija koja odlučuje o dodjeli nagrada L’ORÉAL-UNESCO za prirodne znanosti 2012. sačinjena je od 18 eminentnih članova međunarodne znanstvene zajednice. Predsjednik komisije je prof. Günter Blobel, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1999.godine, koji je ujedno i član ove komisije od 2005. godine. Prof. Christian de Duve, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1974.godine je osnivački predsjednik ove nagrade, a Irina Bokova, generalna direktorica UNESCO-a je počasna predsjednica.


Prvi program za promociju žena u znanosti

Proteklih 14 godina L’Oréalova korporativna Zaklada i UNESCO podržavaju istraživačice diljem svijeta koje doprinose napretku znanosti. Svake godine, For Women in Science program podcrtava znanstvenu izvrsnost i ohrabruje talent koji obećava.
Od 1998. L’ORÉAL-UNESCO nagradama nagrađene su 72 laureatkinje, izvanredne žene koje su donijele velikim naprecima u znanstvenim istraživanjima. Dvije od njih kasnije su osvojile i Nobelovu nagradu.

S ciljem promovirati i ohrabriti žene kroz njihove znanstvene karijere, partnerstvo For Women in Science također je razvilo globalnu mrežu međunarodnih, regionalnih i nacionalnih programa čiji je cilj podržavanje mladih žena koje predstavljaju budućnost znanosti. Do danas, stipendijama se nagradilo više od 1.200 žena u 103 zemlje, omogućavajući im time da nastave svoja istraživanja u institucijama kod kuće ili u inozemstvu. Program je postao mjerilo znanstvene izvrsnosti na međunarodnoj razini. Međunarodnim programom stipendiranja «For Women in Science» nagrađene su i tri Hrvatice; dr.sc. Silvija Bilokapić, dr.sc. Anita Kriško i dr.sc. Petra Klepac. Ova stipendija vrijedna 40.000 američkih dolara namijenjena je za njihovo znanstveno usavršavanje na inozemnim institucijama.

Nacionalnim programom stipendiranja «Za žene u znanosti» u Hrvatskoj je do danas nagrađeno 18 mladih znanstvenica u tijeku stjecanja doktorata iz područja prirodnih znanosti, uključujući interdisciplinarna područja, stipendijama od 4.000 eura.