Ministar Biškupić na 35. zasjedanju Opće skupštine UNESCO-a u Parizu

Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić predvodi izaslanstvo Republike Hrvatske na 35. zasjedanju Opće skupštine UNESCO-a, koja se održava od 6. do 23. listopada 2009. u sjedištu UNESCO-a u Parizu.Riječ je o skupu koji se održava svake dvije godine i na kojem sudjeluju izaslanstva svih država članica UNESCO-a.

Ministar Biškupić obratit će se na Plenarnom zasjedanju Opće skupštine UNESCO-a 7. listopada, gdje će govoriti o prioritetima Republike Hrvatske i zahvaliti na nedavnom upisu 7 dobara nematerijalne kulturne baštine na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Istaknut će da će Republika Hrvatska i dalje aktivno surađivati na području kulture, obrazovanja, znanosti, društvenih i humanističkih znanosti te komunikacija i informacija. Članovi izaslanstva će ciljano sudjelovati na programskim komisijama, okruglim stolovima i tematskim zasjedanjima u skladu s prioritetima Republike Hrvatske.

Tijekom Opće skupštine održavat će se dva okrugla stola: Ministarski okrugli stol o obrazovanju i dosezima pet konferencija o visokom obrazovanju, Ministarski okrugli stol o oceanima, Opća sjednica Konvencije za svjetsku baštinu i niz drugih značajnih sastanaka.
 


Ministar kulture Božo Biškupić sinoć je razgovarao u Parizu s glavnim ravnateljem UNESCO-a Koichirom Matsuurom te mu tom prigodom zahvalio na podršci koju je UNESCO pružio za njegova ravnateljstva hrvatskim projektima i inicijativama, rečeno je danas u Ministarstvu kulture.



Matsuura je pohvalio hrvatsku ulogu u očuvanju i skrbi za kulturnu i prirodnu baštinu te posebno čestitao na uspostavljanju Centra za podvodnu arheologiju koji je prošli tjedan inauguriran u Zadru. Glavni ravnatelj UNESCO-a također je čestitao na upisu sedam fenomena na listu svjetske nematerijalne baštine.



Biškupić je sinoć razgovarao i s bugarskom veleposlanicom Irinom Bokovom novom glavnom ravnateljicom UNESCO-a koja će krajem godine preuzeti tu važnu dužnost. Čestitajući Bokovoj, ministar Biškupić je izrazio zadovoljstvo što prvi put osoba iz jugoistočne Europe preuzima predsjedanje jednom velikom međunarodnom organizacijom te joj zaželio puno uspjeha i obećao punu potporu Hrvatske u ostvarivanju programa na osnovi kojeg je dobila povjerenje država članica UNESCO-a.



Irina Bokova (1952.) prva je žena na čelu UNESCO-a, a Koichiro Matsuura (1937.) bio je glavni ravnatelj od 1999.

Trideset i peto zasjedanje Opće skupštine UNESCO-a održava se od 6. do 23. listopada u sjedištu te organizacije u Parizu.