6. zasjedanje Međuvladinog odbora za nematerijalnu baštinu UNESCO-a: Upisano nijemo kolo i bećarac

Međuvladin odbor za nematerijalnu baštinu UNESCO prihvatio je hrvatske nominacije bećarac iz Slavonije, Baranje i Srijema te nijemo kolo Dalmatinske zagore.
 
Ministarstvo kulture RH u suradnji s vrsnim stručnjacima na mnogim područjima intenzivno radi na zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, od čega je nekoliko tisuća upisano u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Osim materijalnih dobara upisanih u Registar, od kojih je 7 na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine, u zadnjih nekoliko godina u Registar je upisano i preko 100 nematerijalnih dobara, od kojih je 12 uvršteno na UNESCO-ove liste nematerijalne baštine, čime je Hrvatska među vodećima u Europi, ali i u svijetu po broju nematerijalnih dobara na UNESCO-ovim listama.

Ovaj izuzetan uspjeh potvrda je višegodišnjeg predanog rada Ministarstva kulture, njegovih stručnih službi kao i stručnjaka iz područja etnologije koji već rade na novim kandidaturama Republike Hrvatske za 2012. godinu. Uz to, Republika Hrvatska je članica Međuvladinog odbora i njenog pododbora koje evaluaira nominacije za upis na Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Članice Međuvladinog odbora za nematerijalnu kulturnu baštinu uz Hrvatsku su: Albanija, Azerbajđžan, Italija, Cipar, Španjolska, Kuba, Paragvaj, Venecuela, Grenada, Češka, Kina, Indonezija, Iran, Jordan, Oman, Madagaskar, Kenija,  Republika Koreja, Japan, Maroko, Nikaragva, Burkina Faso i Niger.

Hrvatska se, kao članica Odbora i kao zemlja bogata nematerijalnom kulturnom baštinom, zalaže za izgradnju učinkovitog sustava očuvanja na međunarodnoj i nacionalnoj razini te za daljnje uspostavljanje i unapređivanje međunarodne suradnje.
 
Na zasjedanju se razmatralo više od 80 nominacija od tog je svega 19 nematerijalnih dobara preporučeno za upis na Reprezentativni popis, uključujući i ples Saman iz Indonezije, kinesko lutkarsko kazalište sjena, Fado iz Portugala, Mariachi glazbu iz Meksika, a 11 dobara je upisano na Listu nematerijalne baštine kojoj je potrebna hitna zaštita.

27.11.2011.  Međuvladin je odbor prihvatio hrvatske nominacije bećarac iz Slavonije, Baranje i Srijema te nijemo kolo Dalmatinske zagore.
 
Na sastanku Međuvladinog odbora za nematerijalnu baštinu održanog u Abu Dhabiju, Ujedinjeni Arapski Emirati, od 28. rujna do 2. listopada 2009. godine, na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva upisano je sedam hrvatskih dobara nematerijalne kulturne baštine: dubrovačka Festa Sv. Vlaha, Dvooglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog Primorja, Umijeće izrade drvenih tradicijskih dječjih igračaka s područja Hrvatskog zagorja, Godišnji proljetni ophod Kraljice (Ljelje) iz Gorjana, Procesija Za križen na otoku Hvaru, Godišnji pokladni ophod zvončara s područja Kastavštine i Čipkarstvo u Hrvatskoj (Pag, Hvar, Lepoglava).

Na sastanku Međuvladinog odbora za nematerijalnu baštinu održanog u Nairobiju, Kenija, od 15. do 19. studenog 2010. godine, na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva upisana su dva hrvatska dobra nematerijalne kulturne baštine: Sinjska alka - viteški turnir u Sinju, i Medičarski obrt s područja sjeverne Hrvatske, dok je na UNESCO-ovu Listu ugrožene nematerijalne kulturne baštine kojoj je potrebna hitna zaštita upisan Glazbeni izričaj ojkanje.
 
Ovim upisom potvrđeno je 12 hrvatskih dobara kao nematerijalna baština cijeloga svijeta:
UNESCO.orgICHUNESCO.orgICHUNESCO.orgICH
  1. Festa Sv. Vlaha iz Dubrovnika,
  2. Dvooglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog Primorja,
  3. Umijeće izrade drvenih tradicijskih dječjih igračaka s područja Hrvatskog zagorja,
  4. Godišnji proljetni ophod Kraljice (Ljelje) iz Gorjana,
  5. Procesija Za križen na otoku Hvaru,
  6. Godišnji pokladni ophod zvončara s područja Kastavštine
  7. Čipkarstvo u Hrvatskoj (Pag, Hvar, Lepoglava)
  8. Sinjska alka,
  9. Medičarski obrt s područja sjeverne Hrvatske,
  10. Bećarac iz Slavonije, Baranje i Srijema
  11. Nijemo kolo Dalmatinske zagore
  12. Glazbeni izričaj ojkanje (na Listi nematerijalne baštine kojoj je potrebna hitna zaštita).