Višeglasno pjevanje razbudilo Krnjak (13. studenog 2018.)

Osnovnu školu Katarine Zrinski u Krnjaku posjetio je, u sklopu Ruksaka (punog) kulture, dio mješovitog pjevačkog zbora „Chorus angelicus“  iz Varaždina, u utorak 13. studenog 2018. godine. Zbor je u školi bio na samu njezinu obljetnicu pa su učenici i djelatnici svoj Dan škole proslavili u duhu glazbe i različitih povijesnih razdoblja.



Program su pogledali i odradili radionicu učenici, njih ukupno devedeset, i petnaest nastavnika zajedno s ravnateljicom Željkom Stojković i knjižničarkom Božicom Tominac. Program su vodili pjevačica Karla Kelemen, povjesničarka umjetnosti Ivana Štefić Pavić i učitelj Darko Auker.

Učenici su tijekom programa  upoznali osnovne pojmove višeglasnog pjevanja koje je stavljeno u kontekst njegovog pojavljivanja u povijesti umjetnosti na prijelazu iz renesanse u barok. Doznali su  što je jednoglasno, a što višeglasno pjevanje, koliko različitih melodija može imati neka skladba. Nakon programa održana je radionica za sve prisutne u kojoj je Kristina Detelj objašnjavala funkcioniranje dišnog sustav i pravilnog držanja te disanja kod pjevanja poslije čega su svi radili  vježbe razgibavanja, disanja i uspravnog držanja. 

Vlasta Migač vježbala je s učenicima vokalnu tehniku izgovora kratkih i zabavnih riječi. Zadnju točku imao je mladi dirigent Luka Šopar. Luka je objašnjavao pokrete dirigiranja, svi su sudionici zajedno vježbali, a zatim su se pojedinci javljali za samostalno dirigiranje zborom. Živopisnu izvedbu kao i renesansne i barokne kostime, zboru je omogućilo sponzorstvo Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.