Zagonetno drvo u Murskom Središću (13. travnja 2018. godine)


U Osnovnoj školi Mursko Središće, 13. travnja 2018. godine, održana je radionica „Zagonetno drvo“ koju je vodio Matija Bobek, a prisustvovalo je 25 učenika 1. i 2. razreda, učiteljica/knjižničarka Leona Jug i ravnatelj škole Elvis Šarić.

Na samom početku, prikaza je kratki film koji je potaknuo učenike na razna pitanja. Nakon odgledanog uvodnog filma učenici su se podijelili u dvije grupe, te su se tijekom radionice upoznavali s raznim prirodnim materijalima. Zainteresirali su se za obradu drva, te su pilili pilicama i šmirglali, bojali pripremljene materijale lanenim uljem te se divili promjeni boje i "oživljavanju" starog drvca ili pak suhe naranče, u unikatan i poseban uporabni komad. Druga grupa učenika istraživala je pripremljene i gotove igračke. Izmjenjivali su se i surađivali, međusobno se dogovarali oko igre. Također su istraživali i instrumente, udaraljke i zvečke, okretalice, dizalice, rasklopive autiće i životinje, imenovali su životinje/igračke, a najdraži su im bili dinosauri Triceratops i Pterodaktil.

Učenici su izrazili želju da posade drvo kraj škole, te su iznijeli plan da će svatko od njih doma staviti grančicu u vodu i nakon nekoliko tjedana, kada dobije mali korijen, svoje će grančice donijeti u školu te ih posaditi.