Drvene igračke u Slavonskom Brodu (25. travnja 2018. godine)


25. travnja 2018. godine Matija Bobek je sa svojom radionicom Kao prvo - zagonetno drvo posjetio Dječji vrtić Ivana Brlić Mažuranić, područno odjeljenje Tintilinić u Slavonskom Brodu. Program je održan za 27 djece predškolske dobi, a voditelja Matiju Bobeka dočekale su odgajateljice Anja Šetka i Sanja Lipovac koje su sudjelovale u radu radionice.

Lijepo vrijeme i smještaj vrtića na prostoru okruženom prirodom omogućio je da se dio programa radionice održi vani, na svježem zraku. Djeca su s velikim veseljem sudjelovala u aktivnostima u prirodi. Boravak na svježem zraku je veliki plus ali i preduvjet teme radionice, s obzirom na to da se svi pripremljeni materijali mogu pronaći u okolišu.

Voditelj radionice podijelio je djecu u dvije grupe, jedna grupa ostala je unutar vrtića i istraživala  setove igračaka: dizalice, vage, male alatke, didaktičke autiće, zvečke i ostale  rasklopive elemente koji se lako mogu dodati, oduzeti i u bilo kojem trenutku prenamijeniti u drugo igračku ili skulpturu.

Vani, u dvorištu vrtića, djeca su mogla istraživati svijet drvenih igračaka na četiri „lokacije“.  Mogla su guliti svježe grane kovrčave vrbe, proučavati različite vrste drva, brusiti drva raznim brusnim papirima i rašpama, te bojati/zaštititi drva lanenim uljem.

Na kraju radionice djeca su razgledala različite drvene skulpture i igračke koje je Matija Bobek izložio te su pričali o prirodnim materijalima, njihovoj rasprostranjenosti i ekološkom značenju.