Snimi film mobitelom u Karlovcu (18. svibnja 2018.)

U Gimnaziji u Karlovcu održana je radionica Snimi film mobitelom u sklopu programa Ruksak (pun) kulture 18. svibnja 2018. godine. Na radionici koju su vodili Lana Kosovac i Matija Drniković sudjelovalo je 8 učenika od 15 do 18 godina.

Učenici gimnazije u Karlovcu pokazali su zavidno znanje o filmu. Osim što su bili upoznati s filmskim primjerima po kojima su voditelji objašnjavali određene teorijske odrednice filma, učenici su često pružali vlastite primjere kojima bi dodatno pokazali razumijevanje pojedinih pojmova.

U dogovoru s učenicima, odlučili smo raditi svega jedan film. Snimanje je prošlo odlično te su učenici dobrim dijelom bili samostalni u svom radu. Film koji se snimao svojevrsni je mockumentary, odnosno takozvani lažni dokumentarni film gdje su učenici snimali uradak koji stilski nalikuje dokumentarnom filmu, no iza svega zapravo stoji fiktivni i izmišljeni scenarij. Takav pristup predstavlja odmak od dosadašnjih klasičnih formi igranih i klasičnih dokumentarnih filmova.

Po završetku montaže sudionici radionice i voditelji pogledali su film, izvukli zaključke s radionice te je predložena suradnja u nekim budućim filmskim pothvatima.