„Chorus angelicus“ u Tuhelju (24. svibnja 2018.)

Ansambl sastavljen od članova Mješovitog pjevačkog zbora „Chorus angelicus“ Varaždin nastupio je u sklopu projekta „Ruksak (pun) kulture“ 24. svibnja 2018.godine u Osnovnoj školi „Lijepa naša“ Tuhelj. Tamo je pred 130 učenika i 7 odgojno-obrazovnih djelatnika, zbor izveo svoj program „Od jednog glasa do polifonog (višeglasnog) pjevanja“. Tim programom nastoji se promovirati zborsko, višeglasno pjevanje, a sve skupa stavljajući u kontekst povijesnih, stilskih razdoblja renesanse i baroka na čijem je prijelazu  skladao jedan od najvećih majstora višeglasja- Claudio Monteverdi.

Tijekom programa upravljala je naša solistica-altica Karla Kelemen (studentica kemije na PMF-u). Program je bio i instrumentalno popraćen od strane Jelene Horvat, profesorice Glazbene škole Varaždin- zvukom orgulja, Šimuna Šopara, maturanta 1. gimnazije Varaždin - gitarom  i Silvije Skupnjak Habunek, magistre farmacije i solistice -  flautom. Nakon uvodnog predstavljanja i razgovora naše voditeljice Karle Kelemen s učenicima slijedila je višeglasna pjesma, nakon čega je uslijedio razgovor s učenicima o stilskim razdobljima na koja su odgovarali učenici od 6.-8. razreda.

Jedan dio ekipe zbora bio je odjeven u renesansu odjeću, dok je drugi u baroknu zahvaljujući sponzorstvu Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu. Stilska su razdoblja ukratko predstavile preko svojih osnovnih karakteristika Ivana Štefić Pavić, povjesničarka umjetnosti i voditeljica zbora u Šenkovcu koja je govorila o renesansi i Kristina Detelj (ekonomistica, profesorica na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu.

U taj povijesni kontekst stavili smo majstora višeglasja Claudia Monteverdija te smo nakon prezentacije o zborskim glasovima otpjevali višeglasnu deseteroglasnu pjesmu nakon čega su učenici sami morali odgonetnuti koliko je glasova pjevalo različitu melodiju. Na program smo nadovezali radionicu za sve učenike i djelatnike: bila je tu školska kuharica, ravnateljica Snježana Romić, susretljivi knjižničar Davor Žažar i nekoliko učiteljica. 

Silvija Skupnjak Habunek je u prvom dijelu radionice, nakon definiranja osnova disnog sistema,  pokazivala i vježbala pravilnog disanja nužno za pjevanje, s tim da je učenicima (posebno onim mlađim), napomenula da ih ne moraju raditi ako su im previše teške. Drugi dio radionice vodila e Vlasta Migač (ekonomistica solistica-altica), o tehnikama vježbanja izgovora kratkih i zabavnih riječi. Zadnji je dio radionice bio posvećen dirigiranju, te su sudionici mogli savladati osnovne pokrete dirigiranja u koje ih je uputio naš mlađi dirigent Luka Šopar, inače student FER-a i voditelj zbora „Via“.

Nekoliko je učenika, na sveopće veselje,  pokazalo odvažnost te su sami upravljali dinamikom izvedbe zbora. Nadamo se da će nas se đaci rado sjetiti kad budu trebali povezati svoje školsko gradivo s stvarima koje su ovom prilikom vidjeli i upoznali.