S Ruksakom u MSU ili MSU u Ruksaku u Kaštel Štafiliću (25. travnja 2018. godine)

Program MSU U RUKSAKU namijenjen je učenicima srednjih škola koji u sklopu ovog programa imaju prilike uživo vidjeti umjetnička djela koja Muzej suvremene umjetnosti Zagreb donosi školama.

25. travnja 2018. godine program je pod vodstvom muzejske pedagoginje Ivane Gorički posjetio Srednju školu „Braća Radić“ u Kaštel Štafiliću. Na programu je sudjelovalo 27 učenika 1., 2. i 3. razreda srednje škole i dva nastavnika.

Učenike je u učionici dočekao promotivni materijal Muzeja za suvremenu umjetnost, iz kojeg su saznali o najznačajnijim djelima stalnog postava i arhitektonskom djelu Igora Franića. Tijekom prvog školskog sata učenicima je putem prezentacije predstavljen Muzej suvremene umjetnosti Zagreb te tri umjetnika čija su djela zastupljena u udžbenicima Likovne umjetnosti i kulturne baštine. 

U programu su uz gimnazijalce sudjelovali i učenici nekoliko strukovnih odjela, što nas je osobito obradovalo.

Učenicima smo pokazali umjetnička djela Vjenceslava Richtera, Miroslava Šuteja i Ivana Ladislava Galete. Razgovarali smo s učenicima te im poklonili nekoliko knjiga koje sažimaju stvaralaštvo navedenih autora. Također su dobili na uvid mobilnu grafiku Miroslava Šuteja koju su nakon stavljanja rukavica imali prilike pomicati  te smo se upustili u matematička promišljanja podjele kruga Vjenceslava Richtera na 512 stupnjeva promatrajući Milenijsku rozetu. U nastavku učenicima je prikazano predavanje Ivana Ladislava Galete i njegov uradak Video meditacija.
Tijekom drugog školskog sata učenici su bili podijeljeni u grupe. Svaka skupina odlučila se za izvedbu vlastitog rada inspirirajući se jednim od navedenih umjetnika. Za radioničku smo aktivnost učenicima pripremili materijal koji se nalazio u dizajniranim kutijama na čijim se stranicama nalazi isprintana naljepnica određenog rada Šuteja, Richtera i Galete te kopče kao simbol programa Ruksak (pun) kulture.

Tijekom trećeg školskog sata učenici su imali zadatak predstaviti što su naučili kroz prezentaciju,  o susretu s djelima, njihovim originalnim dimenzijama služeći se katalozima umjetnika, a što kroz praktičan rad u pokušaju izvođenja vlastitog rada inspiriranog umjetničkim djelima.
Program je usmjeren na angažman učenika i puno sudjelovanje za što su učenici pokazali izniman interes.

Nakon završne prezentacije učinjenog i naučenog od strane učenika, školskoj knjižnici smo poklonili knjigu AKCENTI- Vodič kroz Zbirke u pokretu Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb, zatim knjigu MSU – NOVI MUZEJ NOVI ZAGREB, kataloge izložbi Richtera i Galete te interaktivni CD Avanture Vita i Nade.

Zahvaljujući angažiranoj ravnateljici Srednje škole Braća Radić, gospođi Mariji Kezele,  prof. latinskog jezika i rimske književnosti i grčkog jezika i književnosti djelatnici MSU-a dobili su priliku uz stručno vodstvo razgledati Muzej grada Kaštela. Bila je to prigoda za obostranu edukaciju.