Hrvatski izumitelju u Dvoru (30. svibnja 2018.)

30. svibnja 2018. godine održana je u Dvoru predstava „Tko je to izumio“  za 158 učenika i radionica „Od otiska prsta do priče“, za 20 učenika Osnovne škole Dvor. Uz učenike predstavu je pogledalo 23 odgojno-obrazovnih djelatnika Dijana Kralj, Josipa Antić, Nataša Cvetanović, Miloš Kepčija, Kristijan Ćaran, Silvana Baljak,  Iva Budak, Višnja Šlibar, Marijan Ulaković, Vesna Majdandžić, Sanja Bulimbašić Biga, Klara Pereković, Barbara Stanojević,  Vesna Kunstl Vuić, Kristina Radanović,  Sanja Pereško, Mato Barić, Stojanka Strineka, Radmila Pribičević-, Željka Borota, Danijela Mitić, Mirjana Mikičić i Gordana Baštek.

Predstava je bila popraćena velikim pljeskom na samome kraju, a gledali su je učenici od 1. do 7. razreda.

„Tko je to izumio“ je predstava o hrvatskim izumiteljima i njihovim izumima. Kroz priču nas vode likovi Ruđer i Slavoljuba (glumci Petar Cvirn i Sanja Milardović) koji uče za ispit u školi. Ruđer pokušava zainteresirati Slavoljubu za hrvatske izume, ali nju više zanimaju super junaci i borilačke vještine. No tko bi rekao da je gradiva tako mnogo! Cepelin se trebao zvati Švarcoplan po Davidu Schwarzu koji ga je projektirao. Zahvaljujući Ivanu Vučetiću prvi je put u povijesti, uz pomoć otiska prsta, riješeno ubojstvo. Leonardo DaVinci je padobran samo crtao, a Faust Vrančić ga je izradio i njime skočio s tornja u Veneciji. Slavoljub Penkala nije zaslužan samo za mehaničku olovku nego i za cijeli niz drugih izuma. Velocimetar Josipa Belušića bio je preteča brzinomjera koji se danas nalazi u svim vozilima. Prva tvornica torpeda u svijetu nalazila se u Rijeci.

Kroz predstavu „Tko je to izumio“ djeca na zabavan način otkrivaju dvadeset i pet hrvatskih izuma bez kojih svijet danas ne bi bio onakav kakav jest. Život nam je djelomično olakšan upravo zahvaljujući velikim izumima hrvatskih znanstvenika.

Nakon predstave održana je radionica s 20 učenika od 3. do 5. razred. Vrlo su rado odradili sve vježbe i zadatke, a većina je djece, s veseljem, pred ostalima prikazala svoj rad u paru ili u skupini.