Pjevajmo zajedno u Križevcima (2. svibnja 2018. godine)

U sklopu programa Ruksak (pun) kulture Melita Lovričević gostovala je u Dječjem vrtiću Zraka sunca u Križevcima 2. svibnja 2018. godine s radionicom Izrazi svoj glas, izrazi svoj stav. Na radionici je sudjelovalo 24 djece u dobi od 6 godina te odgojiteljice Vesna Žuti i Slađana Milak i ravnateljica Terezija Horvat.

Cilj je radionice potaknuti polaznike na izražavanje kroz glazbu, na vlastitu interpretaciju glazbe i zvuka te slobodu kreativnosti, ne samo u umjetničkom području, nego i u odgoju i razvoju kreativnog pojedinca.

Svaka radionica sastoji se od upoznavanja određene pjesme i priče, a rad započinje zagrijavanjem tijela i glasa.

Djeca su pripremila svoje glasove imitirajući najdraže životinje, instrumente, komunicirajući kroz pokret i zvuk. Kretnje su bile prilagođene dinamici pianina koji je svirala voditeljica Melita Lovričević. Djeca su se kroz razne igre pripremila za glazbeno pričanje priče Ivane Brlić Mažuranić.
Svako dijete sudjelovalo je u stvaranju bajke svojim glasom i instrumentom (Orfov instrumentarij), a po prvi puta su se upoznali sa kalimbom i lirom, pentatonskim instrumentima, predviđenim upravo za najmlađe. Za kraj djeca su naučila jednu lijepu tradicionalnu međimursku pjesmu.
Nakon radionica s odgajateljicama je napravljena kratka analiza, izmijenjeno iskustvo, podijeljen materijal za daljnji rad, uz poticaj da s djecom dalje stvaraju kreativnije ozračje uz pomoć glazbe (narudžba blok flauta, slušanje klasične i jazz glazbe za cijelu obitelj, daljnje istraživanje neuobičajenog instrumenta poput kalimba). Vrtić je kao poklon dobio kalimbu za daljnji rad i sviranje.