U ritmu bubnjeva u Zagrebu (27. travnja 2018. godine)


U sklopu programa Ruksak (pun) kulture 27. travnja 2018. godine u školskoj sportskoj dvorani Centra za autizam održana je radionica sviranja bubnjeva „Izgradnja zajednice zvukom, tišinom, ritmom“ pod vodstvom Branka Trajkova–Traka, bubnjara rock grupe "Zabranjeno pušenje". Uz učenike, na radionici je sudjelovalo i deset učitelja: Jasminka Knežević, Sara Katić, Eva Garai Fabijanić, Tomislav Bačić, Dražen Stjepanović, Marina Andričić, Suzana Ćutuk, Julijana Božićević, Željka Šoštar, Matea Turčić, te ravnateljica Žarka Klopotan.
 
Na radionici je sudjelovalo trideset učenika u pratnji svojih učitelja (dvadeset iz Odjela osnovnog školovanja učenika s intelektualnim teškoćama i deset iz Odjela osnovnog školovanja učenika s autizmom). Učenici su s velikim zanimanjem i oduševljenjem sudjelovali u ponuđenim aktivnostima.
Glazbenik Branko Trajkov prvo ih je naučio da je naše tijelo instrument i da mogu svirati i bez instrumenata. Tako su pratili ritam srca i disanja. Nakon toga ih je upoznao s bubnjevima iz raznih krajeva svijeta (Afrike, Egipta, indijanskim bubnjevima...). Pokazao im je kako koji bubanj koristiti da bi proizveo željeni zvuk. Svaki učenik sam je odabrao pojedini bubanj te su imitirali i pratili ritmove glazbenika Branka Trajkova.
 
Za kraj su naučili jednu indijansku pjesmicu o gusjenici koja je postala leptir te su uz sviranje i zapjevali.

Kako se radionica bližila kraju učenici su nerado vraćali svoje bubnjeve, jer im je vrijeme uz njih jako brzo prošlo, ali vjerujemo da će imati priliku još koji puta na njima zasvirati.