„Chorus angelicus“ u Tuhelju (24. svibnja 2018. godine)

Ansambl sastavljen od članova Mješovitog pjevačkog zbora „Chorus angelicus“ Varaždin nastupio je u sklopu programa Ruksak (pun) kulture 24. svibnja 2018. godine u Osnovnoj školi „Lijepa naša“ Tuhelj. Za 130 učenika i 7 odgojno-obrazovnih djelatnika zbor je izveo program „Od jednog glasa do polifonog (višeglasnog) pjevanja“. Programom se nastoji promovirati zborsko, višeglasno pjevanje, a sve stavljajući u kontekst povijesnih, stilskih razdoblja renesanse i baroka na čijem je prijelazu  skladao jedan od najvećih majstora višeglasja, Claudio Monteverdi.

Tijekom programa upravljala je solistica - altica Karla Kelemen. Program je instrumentalno popratila Jelena Horvat, profesorice Glazbene škole Varaždin, zvukom orgulja, Šimun Šopar, maturant 1. gimnazije Varaždin, gitarom  i Silvija Skupnjak Habunek, flautom. Nakon uvodnog predstavljanja i razgovora Karle Kelemen s učenicima slijedila je višeglasna pjesma i razgovor s učenicima o stilskim razdobljima.

Jedan dio zbora bio je odjeven u renesansu odjeću, a drugi u baroknu zahvaljujući sponzorstvu Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu. Stilska su razdoblja ukratko predstavile Ivana Štefić Pavić, povjesničarka umjetnosti i voditeljica zbora u Šenkovcu koja je govorila o renesansi i Kristina Detelj.

U povijesni kontekst stavljen je majstora višeglasja Claudio Monteverdi, otpjevana je višeglasna deseteroglasna pjesma nakon čega su učenici sami morali odgonetnuti koliko je glasova pjevalo različitu melodiju. Zatim je održana radionica za sve učenike i djelatnike. Prisustvovale su i školske kuharice, ravnateljica Snježana Romić, susretljivi knjižničar Davor Žažar i nekoliko učiteljica. 

Silvija Skupnjak Habunek u prvom je dijelu radionice, nakon definiranja osnova dišnog sustava,  pokazivala i vježbala pravilnog disanja nužno za pjevanje. Drugi dio radionice, o tehnikama vježbanja izgovora kratkih i zabavnih riječi, vodila je Vlasta Migač,. Zadnji je dio radionice bio posvećen dirigiranju te su sudionici mogli savladati osnovne pokrete dirigiranja u koje ih je uputio mladi dirigent Luka Šopar, inače student FER-a i voditelj zbora „Via“.

Nekoliko je učenika, na sveopće veselje,  pokazalo odvažnost te su sami upravljali dinamikom izvedbe zbora.